OECD soovitab võtta ette samme naiste ja meeste palgalõhe vähendamiseks, edendada naisettevõtlust ning soodustada isade vanemapuhkusele jäämist. Võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepperi sõnul on sooline ebavõrdsus muutunud oluliseks takistuseks meie majanduse edasisele arengule ning OECD soovitusi tasub kuulda võtta, teatas voliniku kantselei.

„Võttes arvesse Eesti väiksust, vananevat ühiskonda ja vähenevat tööjõudu on majanduskasvu saavutamiseks inimressursi efektiivne rakendamine eriti oluline – olulised on inimese võimed, mitte tema sugu,“ ütles Sepper.

OECD märgib Eesti majandusülevaates, et Euroopa teiste majandustega võrreldes erakordselt suur palgalõhe annab tunnistust naiste potentsiaali kasutamata jätmisest. Seda tingivad ühest küljest stereotüüpsed haridusvalikud ja takistused karjääri edenemisele, teisest küljest mõjutab seda lasteaiakohtade nappus ning asjaolu, et vanemahüvitist kasutavad eelkõige naised.

„Valitsuse poolt kinnitatud palgalõhe vähendamise tegevuskava lõppeb sel aastal. Kuna tegevuskava pole erilist tulemust toonud, siis tuleb mõelda, kas senised meetmed on olnud piisavad. Vaja on rohkem pöörata tähelepanu haridussüsteemi kaasajastamisele, et vältida kõiki tegureid, mis võivad süvendada naiste ja meeste koondumist erinevatele tegevusaladele. Selleks, et parandada ülevaadet palkade kujunemisest, võiks kaaluda palkade suuremat avalikustamist. Samuti võiks riik näidata eraettevõtetele eeskuju palgaauditite läbiviimisel,“ sõnas Sepper.

OECD soovitab analüüsida naiste ja meeste palgalõhe põhjuseid ja võtta ette samme selle vähendamiseks. Samuti soovitab OECD laste eest hoolitsemise töö võrdsemaks jagamiseks soodustada isade vanemapuhkusele jäämist. OECD soovitab lisaks analüüsida naisettevõtlust takistavaid tegureid ning naisettevõtlust edendada.

Võrdõigusvoliniku sõnul on sooline ebavõrdsus muutunud oluliseks takistuseks meie majanduse edasisele arengule ning OECD soovitusi tasub kuulda võtta.