Naise sõnul muutus tööandja suhtumine temasse pärast lapsehoolduspuhkuselt naasmist täielikult. „Olin pangas töötanud seitse aastat. Need olid ilusad aastad: uued teadmised, uued sõbrad ja tuttavad, karjääri areng, lootused. Kõik muutus pärast lapsepuhkuselt naasmist, järgnes šokeeriv ja täiesti ootamatu lõpp. Oma tööd ja ametit ma tagasi ei saanud, pidin hoopis kandideerima vabadele ametikohtadele. Minult nõuti uuesti CV esitamist ja motivatsioonikirja kirjutamist, milles pidin selgitama, miks ma soovin oma tööandja juures kandideerida oma ametikohast madalamale ametikohale. Viimase hetkeni lootsin, et see on vaid õudusunenägu,“ ütles ta.

Võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepper sõnas, et paraku ei ole siin tegemist Eesti mõistes üksikjuhtumiga, vaid levinud praktikaga, millega seisab silmitsi palju väikelaste vanemaid.

„Selles juhtumis on eriti häiriv see, et Danske pank käitus oma töötajaga mitte üksnes seadust rikkudes, vaid ka ebainimlikult. Nõuda omaenda töötajalt tööle tagasitulekuks kandideerimist vabadele ametikohtadele, valida ta konkursil välja ning seejärel mitte talle tööd anda, on inimest alandav ja vääritu,“ märkis Sepper.

Ta lisas, et lapse saamine ja hoolduspuhkusele jäämine on iga töötaja õigus. Seadus kaitseb väikelaste vanemaid ning kohustab tööandjat tagama inimesele lepingujärgse töö. „Kas me peaksime normaalseks, kui pärast suvepuhkust teataks tööandja, et kahjuks enam tööd tagasi ei saa? Arvan, et mitte. Ehk tasuks meil kõigil mõelda, millised on hoiakud, mis valitsevad tööturul laste saamise eas naiste ja lapsevanemate suhtes ning kas neil hoiakutel on mõju inimeste otsusele saada lapsi (teine või kolmas laps),“ ütles Sepper.

„Loodan, et liigume sinnapoole, et me ei lepi sellega, kui töötaja vabastatakse töölt lapse saamise pärast. Kui tööandja rikub lapsevanema õigust pärast puhkust oma töökohale naasta, peab sellele reageerima. Oma õiguste kaitseks on võimalused olemas,“ ütles Sepper.

Danske Bank'i teatel ei ole nad eksinud soolise diskrimineerimise vastu. "Ettevõtte parema toimimise nimel tuleb tööandjal paratamatult teha töötajaid puudutavaid raskeid otsuseid. Danske Bank kinnitab, et on käitunud tööandjana hoolivalt ja väärikalt, taganud töötajate kaitse diskrimineerimise eest ning järgib võrdse kohtlemise põhimõtet vastavuses kehtivate seadustega," teatas Danske Banki personaliarenduse osakonna juht Külli Meier.

"Juhtumi käigus esines poolte vahel arusaamatusi, mida kokkuleppel lahendada ei õnnestunud. Endine töötaja ei soovinud vastu võtta talle pakutud alternatiivseid ametikohti," märkis Meier.

"Töövaidluskomisjon jättis töötaja avalduse perekondlike kohustuste täitmise ja lapsevanemaks olemise tõttu diskrimineerimise tuvastamiseks rahuldamata. Vastavalt kohtumäärusele kinnitati poolte vaheline kompromiss ja lõpetati kohtumenetlus. Mõlemad pooled kinnitasid, et neil pole teineteisele selles asjas enam pretensioone. Pank on tekkinud arusaamatuste tõttu oma endise töötaja ees vabandanud."