„Mart Laar valetab taas ja taas ning võtab Rootsi riigilt südamerahuga vastu nn. vaikimistasu, mida vormistatakse talle läbi Rootsi panga nõukogu või „vabaturumajanduse” miljonitesse küündiva preemiana,” ütles Sepp, vahendas Keskerakonna pressiesindaja.

Sepa sõnul tuli talle üllatusena kolmapäeval riigikogu nn. Estonia uurimiskomisjoni lõppistungil kõlanud komisjoni liikme isamaaliitlase Trivimi Velliste ülestunnistus.

„Velliste ütles, et ta on kogu aeg teadnud, et Eesti riik osales sõjatehnika vedudes parvlaeval Estonia,” rääkis Sepp. „Samuti ütles Velliste, et ta teadis inimesi, kes neid vedusid korraldasid ning kes sellest teadsid.”

Sepa sõnul on Velliste uurimiskomisjoni liikmena seda informatsiooni varjanud Riigikogu eest ning seega valetanud kogu Eesti rahvale. „Seda, et Eesti riik ei teadnud sõjatehnika vedudest tsiviillaeval Estonia ega ole neis vedudes järelikult osalenud, on kinnitanud lisaks Laarile ka Juhan Parts ja Andrus Ansip ning mitmed riigi institutsioonid.”

Sepp lisas, et parlamendi erikomisjoni liikmetel on kõigil ametikohajärgne õigus töötada riigisaladusega, mis tähendab, et kui selline koostöö oli ametlik ja Eesti riigi huvides, ei olnud selle varjamine komisjoni eest ei põhjendatud ega seaduslik.

„See on lihtsalt skandaalne,” märkis Sepp. „Selliste valetajate koht ei ole riigikogus. Toonased ministrid, kes sõjatehnikavedusid mahitasid ja tuhandeid elusid ohtu seadsid ning lõpptulemusena lõid olukorra, kus Estonia uppus ning vähemalt 852 inimest on surnud, on toime pannud inimsusevastase kuriteo.”

Riigikogu uurimiskomisjon 1994. aastal Eesti Vabariigi territooriumilt parvlaevaga Estonia sõjatehnika väljaveo asjaolude selgitamiseks lõpetas täna oma töö