Laulupeo kunstilise juhi konkursile laekus tähtajaks, 1. novembriks, 5 tööd. Tantsupeo ideekavandi ja kunstilise juhi konkursile laekus tähtajaks 13 tööd. Konkurssidele laekunud töid hindasid eriala asjatundjatest ning peo korralduse eest vastutavate organisatsioonide esindajatest moodustatud hindamiskomisjonid. 2014. aastal toimuva XXVI laulupeo kunstilise juhi ning XIX tantsupeo ideekavandi ja kunstilise juhi konkursid korraldas Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutus koostöös kultuuriministeeriumi, Eesti kooriühingu ning Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsiga, teatas Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutus.

Hindamiskomisjonid valisid XXVI laulupeo kunstiliseks juhiks Hirvo Surva ning XIX tantsupeo kunstiliseks juhiks Maido Saare. Tantsupeo ideekavandi konkursi võitis töö nimega “Puudutus”, mille arendamises osalesid Maido Saar, Kalev Järvela, Toomas Lunge, Aarne Saluveer ning mille autoriks on Sten Weidebaum.

XXVI laulupeo kunstilise juhi konkursi komisjoni esimees, Aarne Saluveer sõnas, et tal on hea meel selle üle, et hindamiskomisjonil oli laiapõhjaline kompetents kultuurivaldkonnas, mis aitas teha valiku kõrge ja ühtlase tasemega tööde hulgast. “Komisjon tänab kõiki ideekavandite autoreid. Laulupidu on vaba riigi ja rahva kõrgeim muusikaline eneseväljendus”, rõhutas Saluveer.

XIX tantsupeo kunstilise juhi konkursi komisjoni esimehe Andi Einaste sõnul laekus sel korral tantsupeo konkursile arvukalt ideekavandeid, mis annab tunnistust valdkonna elujõulisusest ja olulisusest meie inimestele. Einaste sõnul kaalus komisjon iga laekunud tööd avaliku konkursi tingimustest lähtuvalt üksiasjalikult ning ühine otsus kujunes mitme pika ja põhjaliku arutelu tulemusel. “Tantsupeod on viimastel kordadel rääkinud metsast ja merest ja jutustanud oma maa avastamisest, kuid “Puudutuse” ideekavand keskendub inimesele ja temale olulistele väärtustele”, selgitas Einaste. “Komisjon tänab kõiki konkursil osalejaid. Lõppenud konkurss on ühe uue protsessi algus ning nüüd algab suur töö, mis tipneb 2014. aasta juulis toimuva laulu- ja tantsupeoga”, sõnas Einaste.

XXVI laulupeo kunstilise juhi konkursile oodati kunstilise juhi kirjalikku vabas vormis esitatud nägemust järgmise laulupeo kohta, millele tuli eraldi kinnises ümbrikus lisada motivatsioonikirjeldus ning autori kontaktandmed ja CV.
XIX tantsupeo ideekavandite ja kunstilise juhi konkursile oodati ideekavandit, millele tuli eraldi kinnises ümbrikus lisada ideekavandi autori(te) andmed ning kunstilise juhi kandidaadi CV.

XXVI laulupidu ja XIX tantsupidu toimuvad 4.–6. juulil 2014. aastal.