Ajateenistusse kutsutakse eel- ja põhikutsumiste käigus kolm korda aastas. Jaanuaris ja juunis/juulis teenistusse kutsutud teenivad reeglina 11 kuud, oktoobris kutsutud 8 kuud.

Üle Eesti pärit noormehed asuvad sel nädalal ajateenistust täitma Staabi- ja sidepataljonis, Vahipataljonis, Kuperjanovi jalaväepataljonis, Viru jalaväepataljonis, Õhutõrjepataljonis, Suurtükiväepataljonis, Pioneeripataljonis, Logistikapataljonis ja Mereväebaasis.

Kaitseressursside Ametil on hea meel tõdeda, et kutsealuste huvi ajateenistuse läbimise vastu on aastatega tõusnud — seda näitab ajateenistusse mitteilmunute arvu vähenemine pea poole võrra
(2006 — 7,6 protsenti; 2009 — 3,6 protsenti) ja kutsealuste, kes soovivad omal initsiatiivil ajateenistust läbida, arv. 2009. aastal laekus Kaitseressursside Ametile 10 protsenti rohkem vabatahtlike taotlusi kui aastal 2008, kokku üle 1100.

2010. aasta esimesel kutsumisel jaanuaris alustas ajateenistust Vahipataljonis ja Mereväebaasis kokku 207 kutsealust.

Selle aasta viimane kutsumine toimub oktoobris (41.nädalal).

Ajateenistusse ilmumata jätmise eest karistatakse kutsealust väärteomenetluse käigus rahatrahviga kuni 18 000 Eesti krooni või arestiga. Trahvi summa on individuaalne, arvestades kergendavaid ja raskendavaid asjaolusid.