„Euroopa julgeolekuolukorras toimunud muutus on pikaajaline ja olukorra normaliseerumist pole lähiajal loota,“ ütles Mikser kaitseministeeriumis toimunud kohtumisel. „Et olla valmis ohtudele reageerima, tuleb uuendada NATO kaitseplaane, arendada eelhoiatussüsteemi, eelpaigutada relvastust ja varustust ning siin peavad olema liitlasväed,“ vahendas kaitseministeerium.

Kongressi delegatsiooni esimees Rob Wittman ütles, et USA vägede kohalolek on oluline, sest läbi üksuste roteerumise Eestis saab suur hulk USA sõdureid teadmised ja kogemuse siinsetest oludest.

USA kongressi esindajatekoja relvajõudude komiteesse kuuluv Wittman tõi esile NATO idapoolsete riikide toetuseks ellu kutsutud programmi European Reassurance Initiative (ERI), mille kaudu USA toetab liitlasriikide sõjalise taristu ja võimete arendamist. 2015. aastal eraldab USA ERI kaudu Eestile 68 miljonit dollarit taristu arendamiseks Ämaris ja Tapal.

Eestit külastava Ameerika Ühendriikide kongressi delegatsioonis on vabariiklastest kongresmenid Rob Wittman, Bill Flores, Robert Pittenger ja Kenny Marchant ning demokraat Madeleine Bordallo.

Kongresmenide delegatsiooni programmis on kohtumine peaminister Taavi Rõivase, kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terrase, riigikogu riigikaitsekomisjoni, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse direktori Jüri Luige ja Riigi Infosüsteemi Ameti peadirektori Taimar Peterkopiga. Samuti külastavad kongresmenid USA üksust Tapal.

Kongresmenid külastasid enne Eestit Lätit ja Poolat.