Seksuoloog ja psühholoog Helgi Toomsalu sõnul pole sugugi kindel, et pedofiil ei hakka vanglast vabanedes uuesti oma ohvreid ahistama.

„Iga tervenemise aluseks on äratundmine - mida ma olen valesti teinud,“ selgitas Toomsalu Delfile. „Ravi tähendaks inimese enda ärkamist ja oma käitumise teadvustamist. Mina kahjuks ei ole oma töös kohanud ühtegi pedofiili, kes oleks sellisele äratundmisele jõudnud ja ma ei tea, mis peaks sellise inimesega juhtuma, et ta äratundmisele jõuaks,“ sõnas ta.

Alles siis, kui inimene on oma käitumise endale teadvustanud, saavad terapeudid teda aidata. Kuipalju ka riik ravi ei finantseeriks, ei ole sel tulemust kui inimene ise ei muutu, sest ravi saab ennekõike alguse inimesest endast. „Mul puudub siiralt usk sellesse,“ ohkas Toomsalu.

Lastekaitse Liidu juhataja Alar Tamm nendib, et pedofiilid on ühiskonnale äärmiselt ohtlikud. „Ma ei oska kohtuotsust kommenteerida, kas see on õige või vale,“ sõnas Tamm Delfile.

„Kui inimene on muutunud ja eluks vabaduses valmis ning kui kõik järelevalvesüsteemid toimivad, siis on see aktsepteeritav. Selge on, et ümberkasvamine vanglas ei ole ainuvõimalik,“ lisas ta. Tamm rõhutab siiski, et täna ei ole Eestis piisavalt tõhusaid ja pikaajalisi programme.

„Sotsiaalabiprogrammidel on kaks eesmärki, esiteks aidata inimest ja teiseks garanteerida, et ta ei paneks uut kuritegu toime,“ selgitas Tamm, lisades, et pedofiili puhul on oluline, et toimiks pidev järelevalve ja et nad teise kohta kolides ära ei kaoks.

Eestis süüdi mõistetud lasteahistajate kõrval teevad lastekaitsjatele muret ka välismaal pedofiilias süüdi mõistetud isikud, kelle kohta Eesti registrites andmed puuduvad.

Lastekaitse liit on teinud ka riigikogu õiguskaitsekomisjonile ettepaneku, et karistusseadustikus kuuluks pedofiilia teise astme kuriteo asemel esimese astme kuriteo alla.

Tartu maakohus vabastas 39-aastase pedofiili Toomas Meola (varasema nimega Toomas H. Liiv) talle Harju maakohtu otsusega mõistetud vangistuse kandmisest tingimisi enne tähtaega.

Ärakandmata karistust ei pöörata Meola suhtes täielikult täitmisele, kui ta aastase katseaja jooksul ei pane toime uut tahtlikku kuritegu ja täidab talle katseajaks määratud kontrollnõudeid ja kohustusi.

Meola sai praeguse nime, kui abiellus ühe oma ohvri emaga. Katseaja jooksul ei tohi Meola oma abikaasa ja tema 11-aastase pojaga koos elada, ent katseaja möödudes küll.