Rahvaliidu fraktsiooni liige Jaan Õunapuu ütles Delfile, et kauaks Marrandit fraktsioonis tõenäoliselt enam ei ole. "Kui ta on erakonnast lahkunud, siis on ta ka fraktsioonist lahkunud. Nelja liikmega fraktsiooni olla ei saa, nii et sellega seoses on ilmselt ka fraktsiooni eksisteerimine finišisse jõudnud," sõnas riigikogus Villu Reiljani koha võtnud Õunapuu.

Riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni nõunik Piret Hartman ütles Delfile, et poliitik võib erakonnast välja astudes jääda endiselt fraktsiooni liikmeks. Marrandi ei ole tänase seisuga fraktsioonist välja astunud.

Fraktsiooni liikmed Jaan Õunapuu, Karel Rüütli ja Jaanus Marrandi kinnitasid Delfile, et Mai Treial teatas eile oma fraktsiooni esimehe kohalt tagasi astumisest.

"Eelkõige olid arutlusel fraktsiooni töökorralduslikud küsimused, fraktsioonis ei saavutatud liikmete vahel üksmeelt ja sellest tulenevalt ta teatas, et ta sellega kaasa ei lähe ja astub oma positsioonilt tagasi," ütles Delfile fraktsiooni liige Karel Rüütli.
Rüütli sõnul jäi ebaselgeks kas Treial on praeguseks ametist taandunud.

Kas Rahvaliidu fraktsioon on praegusel hetkel esimeheta või on Mai Treial endiselt ametis? "Mina kipun praegu arvama selle avalduse põhjal, et on esimeheta," vastas Jaan Õunapuu.

Mai Treial ütles Delfile, et ta täidab endiselt fraktsiooni esimehe kohuseid. "Meil ei ole asjad lõpuni lahendatud, nii et juhi osas vahetusi pole."

Küsimusele, kas ta teatas eile oma tagasi astumisest, vastas Treial vaid, et arutelud fraktsioonis jäid pooleli.

"Soovisin fraktsiooni esimehe kohalt tagasi astuda, kuna ei pidanud võimalikuks tagada fraktsiooni liikme Karel Rüütli nõudmisi, kes taotles fraktsiooni ühe ametniku koormuse tõstmist. Sellega oleks kaasnenud palgakulu kasv, mida fraktsiooni eelarve ei võimalda.

Eelarve piiresse jäämise tagamiseks sooviti vähendada teiste ametnike koormust, mis on võimalik vaid ametnike enda nõusolekul. Kuna Rahvaliidu kaks kauaaegset ametnikku sellega ei nõustu, polnud Rüütli nõudmised realiseeritavad," rääkis Treial.

Rahvaliidu fraktsiooni nõuniku Piret Hartmani sõnul astus Mai Treial eile tagasi ja küsis, kas on ettepanekuid uue fraktsiooni esimehe osas. "Nad tegid esmaspäeval fraktsioonis otsuse, enamus otsustas ja Mai Treial ei olnud seda otsust nõus ellu viima ja ütles, et astub sellisel juhul tagasi.

Jaanus Marrandi ütles, et Rahvaliidu fraktsioon on juba peale kongressi omadega ummikus ning Treial lõpetas selle eksisteerimise nüüd ka sisuliselt ära. "Kuigi Mai Treial ütleb, et tema pole astunud tagasi erakonna fraktsiooni esimehe kohalt, siis sisuliselt lõppes fraktsioon juba eile ära, kui ta teatas oma fraktsiooni esimehe kohalt lahkumisest. Tegelikult oli küsimus suutmatuses fraktsiooni juhtida," ütles Marrandi Delfile.

"Kui me lisame siia juurde erakonna esimehe kohusetäitjalt (Arvo Sirendi - toim.) tulnud korduvad signaalid, et erakond peab võimalikult kiiresti puhastuma, siis siin väga palju üle ei jää. Meil ei ole mõtet maksumaksja raha raisata, kui me ei suuda ühtset poliitikat ellu viia," lisas ta.

Marrandi sõnul tehakse järgmise nädala jooksul otsused ära. Ta ütles, et kui tema Rahvaliidust lahkununa jääks fraktsiooni liikmeks, siis muudaks see olukorra väga segaseks, "Me katsume siin leida lahenduse nende järele jäänud päevade jooksul."