Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kaarel Kuusk ütles Delfile, et Meelis Taniel lahkus teenistusest omal soovil ja kuna kriminaalasi tema suhtes lõpetati, siis seaduse poolest võib ta tulevikus uuesti politseiteenistusse asuda.

Riigiprokuratuur lõpetas neljapäeval otstarbekuse kaalutlusel menetluse politsei- ja piirivalveameti endise sisekontrollijuhi Meelis Tanieli suhtes, keda kahtlustati kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises.

Kriminaalmenetlus lõpetati, kuna riigiprokuratuur tuvastas, et Meelis Tanieli süü ei olnud suur, ta ei tekitanud kuriteoga varalist ega muud määratletavat kahju, ta ei saanud kuritegude toimepanemisel isiklikku tulu ning menetluse jätkamist ei nõua ka avaliku menetlushuvi seisukohalt olulised asjaolud.

Prokurör kohustas kriminaalmenetluse lõpetamisel Meelis Tanielit tasuma riigituludesse 1700 eurot. Kriminaalmenetlust uuendatakse, kui mees ei täida tähtaegselt talle pandud kohustust.

Negatiivseid tagajärgi ei tuvastatud

Olles politsei- ja piirivalveameti sisekontrolli büroo juht, kontrollis ta ühes episoodis Indrek Põdra initsiatiivil politseiandmekogust kahe isiku sugulussuhet ning teises episoodis edastas Indrek Põdra ettepanekul kolmandale isikule kirja, mis sisaldas muuhulgas andmeid mõne isiku kodakondsuse, nende suhtes teostatava väärteomenetluse ja ettevõtluses tegutsemise kohta.

Menetluse käigus ei ilmnenud reaalseid negatiivseid tagajärgi, mis oleks andmesubjektidele osaks saanud. Uurimisel ei leidnud tuvastamist, et Tanieli eesmärgiks oleks olnud kahjustada isikute õigusi, kelle kohta ta informatsiooni edastas, ta rikkus seadust ennekõike soovist tulla vastu kolleegile.

Läinud aasta 25. juulil alustas riigiprokuratuur kriminaalmenetlust endise kaitsepolitseiametniku Indrek Põdra tegevuse uurimiseks seoses kahtlusega, et ta on võtnud ja võtab altkäemaksu vastutasuna selle eest, et ametiisik on oma ametiseisundit kasutades toime pannud või on alust arvata, et ta edaspidi paneb toime seadusega mittelubatud teo.

Kriminaalasjas kogutud tõendite alusel esitati kahtlustus ka Tanielile seoses ametitegevuses teatavaks saanud teise isiku eraelu ja äritegevust puudutava teabe avaldamisega isiku poolt, kellel on seadusest tulenev kohustus hoida sellist teavet saladuses.

Indrek Põder on süüdi mõistetud ning Meelis Tanieli suhtes uurimine lõpetatud.