Sotsialistide pealik Mikser lubas sel nädalal "Postimehele" antud intervjuus, et kui tema saab peaministriks, ootab Eestit mõneprotsendiline makustõus SKTst.

Delfi uuris spetsialistidelt, et mida see mõni protsent tähendab rahas ja kust see tulu võtta

"Statistikaameti ning maksu- ja tolliameti andmetel oli Eesti 2011. aasta SKT 16 miljardit eurot. Näiteks 3% sellest oleks 480 miljonit eurot," kinnitati Delfile.

"Selleks, et saada eelarvesse juurde 480 miljonit eurot, peab tõstma tulumaksu kõigile 33%le, sotsiaalmaksu 42%le või käibemaksu 28%le"; arvutati Delfile.

Seni pole SDE veel kindlalt välja öelnud, et milliseid makse kavatsetakse võimule pääsedes muuta.

Sotsiaaldemokraadid ja Sven Mikser vaidlesid sellele arutluskäigule vastu, kinnitades, et tahavad majanduskasvu saavutada ilma inimesi ohverdamata.

"Sotside jaoks on majanduskasv eesmärgiks, kuid soovime seda saavutada ilma inimesi ohverdamata. Maksud, kui täiendav tuluallikas on SDE jaoks otseses sõltuvuses vajalike kulude katmisega. See tähendab, et maksude tõstmine pole eesmärk vaid vahend, mida tuleb rakendada koos teiste kulude ümbervaatamisega. Kõige paremini illustreerivad seda sotside muudatusettepanekud riigieelarve eelnõusse, millega nähti ette vahendid kõige põletavamate probleemide lahendamiseks ning selleks vajalikud katteallikad. Näiteks soovisime oluliselt tõsta lastetoetust, suurendada õpetajate palka, kehtestada tasuta kõrghariduse jaoks vajalik õppetoetuste süsteem, suurendada omavalitsuste finantseerimist ja muud.


Kulutuste katmiseks nägime ette näiteks kaitsekulutuste tõstmist 22-protsendi asemel kuue protsendi võrra ning ka maksumuudatusi. Viimase hinnasilt oli 90 miljonit eurot, mis on 0,55% SKTst. Kahtlemata on täna Eestis tõsiseid probleeme rohkem kui ühe eelarve aastaga muuta saab ning need vajavad ka raha. Kuid selle finantseerimiseks ei näe täna vajadust 480 miljoni täiendava maksueuro järele, mida meile omistatakse. Lähtume põhimõttest, et maksukoormus peab olema nii suur kui vajalik ja nii väikse kui võimalik.


Traditsiooniliselt analüüsitakse makse lähtuvalt kolmest aspektist: tuluallikas vajalike kulude katmiseks, inimeste käitumise mõjutamine (pahedest loobumine, aga ka majandusliku käitumise muutumine) ning ebavõrdsuse vähendamine. Kui parempoolsed poliitikud julgevad neist vaid kaht esimest puutuda, siis sotsidel jätkub julgust kõigi kolme jaoks. Ebavõrdsuse vähendamiseks on vajalik korrigeerida maksusüsteemi kompleksselt, nii et kahju ettevõtluskeskkonnale oleks minimaalne."