„Valitsuse pikaajaline soovimatus ja suutmatus suhelda vabakonna ja sotsiaalpartneritega, võimuparteide võimetus tajuda ühiskonna ootust ausama ja avatuma valitsemise järele ning Reformierakonna rahastamisskandaali ajal Eesti inimeste hulgas valdavaks saanud veendumus, et valitsuse ja riigikogu liikmed valetavad teadlikult oma valijatele, on paisanud Eesti poliitika ühte sügavamasse kriisi iseseisvuse taastamise järel,“ seisab täna õhtul vastu võetud SDE juhatuse poliitilises avalduses.

„Poolteist aastat pärast riigikogu valimisi oleme jõudnud olukorda, kus valitsuse ja valitseva koalitsiooni jätkamine kahjustab tõsiselt Eesti riigi usaldusväärsust omaenda kodanike silmis,“ märkis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser.

„Seetõttu ei ole võimalik langetada õigeid ja vajalikke otsuseid pea üheski riigielu valdkonnas, olgu selleks siis erakondade rahastamise korra muutmine, riigireform, riigiettevõtete juhtimine, hariduse ja tervishoiu rahastamine või kodukulude kiirest kasvust tulenevate sotsiaalsete probleemide lahendamine. Lisaks on neljast erakonnast koosnev riigikogu ja selle enamuse poolt ametisse nimetatud valitsus muutnud Eesti poliitilise juhtimise suletud klanniliseks süsteemiks,“ ütles Mikser.

Erakorralised valimised muudaks parlamendierakondi ausamaks

Sotsiaaldemokraadid usuvad, et ennetähtaegsed riigikogu valimised sunnivad parlamendierakondi muutuma ausamaks ja avatumaks ning annavad praegu riigikogusse mittekuuluvatele poliitilistele jõududele ning kodanikeühendustele võimaluse pakkuda tõsiseid ja sisulisi alternatiive võimulolijate kivinenud seisukohtadele.

Sotsid on veendunud, et erakorraliste riigikogu valimistega puhastub Eesti riigi juhtimine neist poliitikutest, kes on iseennast ja Eesti riiki valetamise ja ülbitsemisega häbistanud. Samas toovad uued valimised nende hinnangul riigikokku praegusest suurema visioonide ja arvamuste paljususe.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond kutsub parlamendierakondi tegema rasket, kuid riigimehelikku otsust anda valijatele uus võimalus. Erakorraliste parlamendivalimiste korraldamine annab kinnitust, et kord mandaadi saanud rahvaesindajad suudavad tegeleda ka muuga, kui oma toolist kinni hoidmisega. Samuti parandab see Eesti demokraatia tublisti räsida saanud mainet oma rahva silmis.