„Meil on olemas lahendus töölepingu seaduse muutmiseks, mis tagab töötukassa jätkusuutlikkuse, kuid samas ei tõsta töötuskindlustuse makset ja tagab töötajatele piisavad tagatised,“ ütles sotsiaaldemokraatide esimees Jüri Pihl.

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor rääkis ERR-i uudisteportaalile, et nemad pakuvad lahenduseks kahte võimalust. Üks on töötuskindlustushüvitise maksemäära tõstmine neljale protsendile, mis on ka nende jaoks eelistatud variant ning seda toetavad tema sõnul ka tööandjad ja ametiühingud.

"Aga kuna meie kolleegid on veendunud, et üle kolme protsendi ei tohi minna kuidagi, siis on variant, et kui jääb tänane olukord, siis jääbki mõneks ajaks. Ehk uued paremad võimalused lükkuksid edasi," sõnas Nestor.

Sellisel juhul oleks Nestori selgitusel töötuskindlustuse maksemäär edasi kolm protsenti, kuid ka hüvitised jääks sama suureks kui tänased ning töötaja jaoks jääks sama suureks ka vallandustoetus, mida tööandja talle maksab ehk sõltuvalt töötatud aastatest kas kahe, kolme või nelja kuu vallandustoetus.

Täna saavad tööandjad Nestori sõnul töötukassast abi ainult kollektiivsete koondamiste korral, kuid sotsiaaldemokraatide ettepaneku kohaselt saaksid tööandajad pöörduda töötukassa poole ka väiksema arvu inimeste koondamisel.

Sotsiaaldemokraatide juhatus kinnitas, et erakond ei nõustu sellise töölepingu seaduse muutmisega, mis ühepoolselt kahjustab kümnete tuhandete töötuks jäänud inimeste huve.

Alates 1. juulist jõustuv töölepinguseadus suurendab järsult töötukassa kulusid ning ähvardab töötukassat pankrotiga, kui seadust lähiajal ei muudeta.

Sotsiaaldemokraatide juhatusse kuuluvad esimees Jüri Pihl, peasekretär Randel Länts, Peeter Kreitzberg, Katrin Saks, Indrek Saar, Marju Lauristin, Eiki Nestor, Ivari Padar, Tõnu Ints, Epp Klooster, Reet Laja, Jarno Laur, Marianne Mikko, Sven Mikser, Jüri Morozov, Heljo Pikhof, Kadi Pärnits, Maris Sild, Kaido Tamberg ja Rannar Vassiljev.