„Meil on hea meel, et Vene erakond vastas sotsiaaldemokraatide üleskutsele, mis oli suunatud kõigile sotsiaalseid ja demokraatlike väärtusi austavatele inimestele,“ ütles Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Sven Mikser pressiteenistuse vahendusel.

„Istusime ühise laua taha ja leidsime, et meie maailmavaated ja eesmärgid paljuski kattuvad. Mõlemad erakonnad on huvitatud sellest, et Eesti ühiskonnas lõpeks vastandumine ja võõrandumine ja võimalus poliitilistes otsustes kaasa rääkida oleks kõigil inimestel sõltumata keelest või rahvusest. Meie suurim eesmärk on, et Eestis kehtiks koostööl põhinev ühiskonnamudel. Arvan, et selle sammuga algab Eesti poliitika uus etapp,“ lausus Mikser.

Mikseriga oli päri ka Vene erakonna esimees Stanislav Tšerepanov. „Julgen väita, et seda hetke võib ajalooliseks pidada. Otsustasime sotsiaaldemokraatidega koostöö kasuks, kuna nägime, et on tekkinud erakond, mille esindajad siiralt tahavad vähendada vastandumist Eesti ühiskonnas ja samal ajal pakuvad konstruktiivseid lahendusi, et selleni jõuda. Eesti ühiskond võib sellest ainult võita ja meie omalt poolt oleme igati valmis selles protsessis kaasa lööma.“

Järgmise sammuna peavad erakonnad esimeeste tasemel ühinemislepingule alla kirjutama, mis praeguste eelduste kohaselt võiks toimuda järgmise aasta jaanuaris. Seejärel peavad ühinemislepingu heaks kiitma Sotsiaaldemokraatliku erakonna üldkogu ja Vene erakonna kongress. Tänasel kohtumisel rõhutasid mõlemad osapooled, et Sotsiaaldemokraatlik erakond on selles protsessis ühendaja rollis ja seega ei muudeta kahe erakonna ühinemisel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nime ega registrikannet.

Kahe erakonna võimalikku koostööd käsitlevad läbirääkimised said alguse novembri lõpus.

Läbirääkimistel esindasid Sotsiaaldemokraatliku erakonda esimees Sven Mikser, peasekretär Indrek Saar ja juhatuse liige Vadim Belobrovtsev. Vene erakonda esindasid esimees Stanislav Tšerepanov, aseesimees Gennadi Afanasjev ja juhatuse liige Oksana Bugajtšuk-Kekelidze.