Kell 8 hommikul Heltermaale jõudnud Scania võttis pardale 56 inimest ja 37 sõidukit ning alustas tagasiteed Rohukülla, ütles Saaremaa Laevakompanii pressiesindaja Anne Saar.

Enamik Scania pardal olevatest sõidukitest on veoautod.

Parvlaev Ofelia väljus Rohuküla sadamast uuele reisile kell 10.30, pardal üks liinibuss ja mõni veoauto.

Anne Saar kinnitas, et nii laevad kui nende meeskonnad on ette valmistatud olukorraks, kui reis taas pikaks venima peaks.

“Laevad on soojad ning varustatud söögi ja joogiga,” lisas Saar.

Scania ja Ofelia kaptenite hinnangul võib teisipäevane reis venida taas ligi ööpäeva pikkuseks, kuna ilm ei ole paranenud.

Esmaspäeval kell kuus mandri ja Hiiumaa vahel sõitu alustanud parvlaevadel kulus vahemaa läbimiseks üle ööpäeva.

“Rohukülast lähtunud Scania jõudis Heltermaale teisipäeval kell kaheksa,” ütles Saaremaa Laevakompanii pressiesindaja Anne Saar BNS-ile. “Seega kulus tal mandrilt Hiiumaale sõitmiseks 26 tundi.”

Heltermaalt sõitma hakanud Ofelia jõudis Rohuküla kai äärde tund varem, teisipäeval kell 7.05.

Ofelia pardal oli 63 ja Scanial 17 reisijat. Saare sõnul said inimesed hommikul kompanii kulul süüa ning suhtusid olukorda mõistvalt.

Tavaliselt kulub parvlaevadel Rohuküla ja Heltermaa vahelise 22-kilomeetrise vahemaa läbimiseks 90 minutit.

Erakordselt rasked sõiduolud tekitas tugev lõunatuul, mis kuhjas jää ja lume laevade sissesõidetud kanalitesse. Tuul puhub parvlaevad pidevalt küljega vastu sõidukanali serva.

Ka teisipäeval puhub lõunatuul Väinameres kuni 20 meetrit sekundis, takistades laevade normaalset liikumist.

Rohuküla-Sviby liinil kestis päeva esimene reis tavapärase 45 minuti asemel veidi üle tunni aja, Kuivastu-Virtsu liinil võivad reisid 30 minuti asemel kuni tunniajasteks venida, kuna Kuivastu kai äärde on kuhjunud dokkimist takistav jäämassid.