Poolte sõnul tasus Apananski nii maaliostu.

Savisaarte arvete tasumiseks kahele kindlustusfirmale kasutas Apananski offshore- ehk maksuvabas piirkonnas (USA Delaware’i osariik) registreeritud firmat Westfield Financial Group S.A, kirjutab Postimees.

Westfield maksis 6. jaanuaril 2000 Balti Kindlustuse ASile 15.904 krooni, mis kattis kahe maja sama aasta esimese poole kindlustusmaksed. Sellest oli 7233 krooni Lääne-Virumaal Eru külas asuva Hundisilma talu ja 8671 krooni Tallinnas Nõmmel asuva Olevi 24 eramu kindlustusmakse. Viimase maja on Savisaared nüüdseks ära müünud.

Hundisilma talu 2001. aasta kindlustusmakse oli 14 466 krooni ning Nõmme eramu kindlustusmakse 17 342 krooni — kokku 31 808 krooni. Selgub, et 27. detsembril 2000 maksis need arved Bico-Leks Kindlustusele kinni taas Apananski offshore-firma.

Postimees küsis eile nii Leonid Apananskilt kui Savisaartelt, miks viimaste eraarveid kümnete tuhandete eest läbi maksuvaba firma rahastati. Apananski selgitus on, et niiviisi tasus ta Savisaartelt ostetud kalli maali eest.

“Jaa-jaa, mäletan küll,” ütles Apananski eile õhtul välismaalt, äriläbirääkimiste vaheajal kiiruga peetud telefonikõnes. “Mis siis? Käisin Hundisilma talus, nägin kunstnik Olev Subbi maali. See meeldis mulle ja mõtlesin, et maal võiks rippuda hoopis minu maakodus. Savisaared olid nõus müüma ja leppisime kokku.”

Ei Apananski ega Savisaar täpsustanud, mis oli maalil kujutatud ja mis nime see kandis.