"Võrus tuleb välja valimisliit "Põliskeskerakondlased" ja see hõlmab just seda gruppi, kes on hallipassiinimesed ja kõik need, kes tahaksid Keskerakonda algupäraselt," selgitas parteitu Luik Lõunaeestlasele.

"Mis seal salata, ega Keskerakonna idee oli ju hea, lihtsalt seda teostati valesti ja praegu loobuti sellest vanast heast üldse," lisas ta.

Võru ettevõtja Jüri Luik ise pole mingi keskerakondlane, vaid ta on ilutulestiku müümise tõttu "pommionu" tiitli saanud skandaalne ärimees, kes tõmbas viie aasta eest Keskerakonna hiiglaslikku skandaali, mille käigus otsiti läbi Keskerakonna peakontor. Nimelt olevat Luik lubanud Keskerakonnale raha, et saada endale kasulikke ilutulestiku korraldamise tellimusi. Mõjuvõimuga kauplemise kahtlustuse said tollal keskerakondlased Priit Toobal ja Ester Tuiksoo.

Just selle läbiotsimise käigus leiti Priit Toobali töökohalt sotsiaaldemokraat Hannes Rummi meilid, mille trükkis välja Tallinna linnavolikogu sotsiaaldemokraatide nõunik Ivor Onksion. Onksioni kirjade varastamisele kallutamise eest mõisteti hiljem kohtus süüdi riigikogu keskfraktsiooni liikmed Toobal ja Lauri Laasi.

Vahepealsel ajal oli Luik silmapiirilt kadunud, Toobal lahkus poliitikast ja Edgar Savisaar võeti Keskerakonna esimehe kohalt maha, mis tekitas erakonnas teravaid sisepingeid.

Luik ilmus välja alles eelmisel nädalal, kui 16. detsembril toimus Tartumaal Võnnu rahvamajas savisaarlaste jõulupidu. Selle peo kohta saadeti ajakirjandusse teade, mille kohaselt Luik kohtus peol savisaarlasest Keskerakonna riigikogu liige Peeter Ernitsaga, kellega vesteldi 2017. aasta kohalike omavalitsuste valimistega seotud koostöö teemal.

Savisaarlaste jõulupeo kohta saatis ajakirjandusse teate Jüri Pallo, kes on Võru põliskeskerakondlaste valimisliidu üks loojatest. "Keskerakonna Võru linnaosakonnal on ligemale 230 liiget, neist valdav enamus toetab Edgar Savisaart," kinnitas Pallo Lõunaeestlasele. "2016. aasta alguse aastakoosolek näitas sellist tulemust."

"Põliskeskerakondlaste" nimistu loomisest vaimustuses Pallo ütles, et valimisliit koondaks eeskätt parteisiseseid Edgar Savisaare toetajaid, samuti Keskerakonna valijaid, kes pole erakonnas toimunud muutustega leppinud.

Tegelikult pole ka Pallo mingi põline keskerakondlane, sest tema astus keskparteisse alles eelmise aasta alguses.