"Edgar Savisaarele tehtava ekspertiisi määrus on Harju maakohtust EKEI-sse jõudnud. EKEI on moodustanud kohtuarstliku ekspertiisi komisjoni, kus on hetkel seitse inimest," ütles EKEI direktori Üllar Lanno Delfile.

Komisjon teeb oma tööd ja uurib ekspertiisiks esitatud andmeid ja materjale. "Nagu varasemalt olen öelnud, teeb ekspertiisiasutus kõik endast oleneva, et ka Edgar Savisaare ekspertiis võimalikult kiiresti valmiks, kuid kindlat kuupäeva valmimiseks EKEI hetkel veel lubada ei julge," sõnas Lanno.

Ta märkis, et EKEI teeb aastas ligikaudu 2600 kohtuarstlikku ekspertiisi ja uuringut ning keerulised juhtumid ongi alati aega nõudvamad.

Savisaare kaitsja Oliver Nääs Tallinna endise linnapea tervisliku seisundi ega ekspertiisi kohta midagi täpsustada ei soovinud, viidates delikaatsetele isikuandmetele. Samasugusel seisukohal oli Savisaare nn ihuarst, Jõgeva haigla juhataja Peep Põdder.

Esimene Harju maakohtu määratud ekspertiis hindamaks, kas Savisaar saab osaleda kohtuprotsessil ja süüdimõistmisel kanda karistust, viidi läbi 2017. aasta suvel.

Käesoleva aasta kuuendal veebruaril otsustas Harju maakohus, et mitmel korral istungilt haiglasse viidud ja kohtust terviseprobleemide tõttu puudunud Savisaarele tuleb määrata uus terviseekspertiis, kuna kohtul on andmeid, et Savisaare tervis on halvenenud.

Edgar Savisaare süüasi

Endist Tallinna linnapead ja Keskerakonna eksjuhti Edgar Savisaart süüdistatakse korduvas altkäemaksuga nõustumises ja selle vastuvõtmises, rahapesus, korduvas omastamises ja erakonnale keelatud annetuse vastuvõtmises. Esitatud süüdistuse kohaselt võttis Edgar Savisaar olles Tallinna linnapea vastu altkäemaksu ja nõustus sellega seoses oma tööülesannete täitmisega.

Peale tema on samas kriminaalasjas süüdistuse saanud ärimehed Alexander Kofkin, Vello Kunman, Hillar Teder ja Aivar Tuulberg, endine Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo ja Tallinna endine linnaametnik Priit Kutser. Samuti on süüdistus esitatud Keskerakonnale.

Koos teistega süüdistuse saanud ekspoliitik Villu Reiljan tunnistas end süüdi ja 19. oktoobril kuulutas Harju Maakohus otsuse, millega mõistis eksministri ja kunagise parteijuhi Villu Reiljani süüdi altkäemaksu vahendamises. Reiljanile mõisteti kokkuleppemenetluse raames rahaline karistus: 33 034 eurot.