Suurima opositsioonipartei Keskerakonna esimees Savisaar puudus 6.-19. detsembrini töölt Riigikogus, olles keskfraktsiooni andmeil tundmatu sihtpunktiga välisreisil. Puhanud ja päevitusjumega parteiliider jõudis parlamenti tagasi mulluse hooaja eelviimaseks istungipäevaks, pälvides märkusi kolleegidelt, kes olid vahepealse aja lumisel Toompeal seaduseelnõusid menetlenud.

Riigikogu liikme kuupalk on neli Eesti keskmist palka pluss 20% maksuvaba esindustasu. Savisaar pole Postimehele vastanud, kus ta tööajal viibis ning kas kavatseb välisreisi aja eest palga tagasi maksta.

Tartust tuleb küsimus

Keskerakonna Tartu osakonna esimees, linnavalitsuse kultuuriosakonna peaspetsialist Peeter Taim ütles eile, et ei kiida niisugust puudumist Riigikogu töölt heaks.

“Loomulikult suhtun ma halvasti — tahaksin näha, kes seda heaks kiidab,” ütles Taim Postimehele. “Täpselt samuti, nagu suhtun negatiivselt, et Riigikogu liikmed oma eripensioni maksuvabastasid — vaatamata sellele, et too otsus ka keskfraktsioonist poolthääli sai.”

Taim lubas Postimehele, et tema julgeb küsida parteiliider Savisaare käest, kus too 6.-19. detsembrini reisis ja millega sel ajal tegeles.

“Ma peangi seda erakonna esimehe käest küsima — ühel lihtsal põhjusel. Keskerakonna Tartu organisatsioonis on 400 inimest ning nemad hakkavad seda omakorda minu käest pärima. Õnneks ei ole nad seda praeguseni teinud, sest vahepeal pole koosolekuid olnud,” lausus ta.

“Kuid näiteks käib meil iga nädal koos pensionäride kogu. Ning kuna probleem on ajakirjanduses tõstatatud, võib küsimus igal hetkel tulla ja mina pean oskama vastata.”

Taimi hinnangul on Savisaarelt selgituse pärimine õigustatud, kuid ühtviisi peaksid ka teised Riigikogu liikmed aru andma, miks nad näiteks ühe päeva on töölt puudunud. “Kui üks annab aru, andku kõik.”

Keskerakonna Valgamaa osakonna esimees, Helme vallavanem Toivo Põldma ütles, et Savisaar peaks oma detsembrikuise puudumise põhjusi avalikkusele selgitama.

“Tundub jah, et põhjused võiks olla teada,” lausus ta. “Momendil mina selle tagapõhja ei tea ja seepärast hinnanguid ei taha anda.”

Põldma ütles, et saab ise puudumise kohta küsida kui mitte otse Savisaare, siis mõne teise partei juhtkonna liikme käest, sest probleem on ajakirjanduses päevakorral ja sellega peab kursis olema.

Keskerakonna Tallinna Lasnamäe osakonna esimees Rein Rebane sõnas, et tema juhitavas firmas ei saaks ükski palgaline kaks nädalat tööaja arvel selgitusteta välismaal reisida, ka palju lihtsamate eksimuste eest saab sule sappa.

“See ei ole ilus tegu,” ütles Rebane Savisaare tööajast toimunud välisreisi kohta. “Me pärime tema käest ka aru, kuidas see nii olla võis.”

Keskerakonna Läänemaa piirkonna esimees, AS Haapsalu Haljastus juhataja Märt Maiste ütles, et kui parlamendiliige istungitelt puudub, siis pole see tema töökuse näitaja.

Läänemaa usub lähetust

“Kui inimesel on tähtsad tööd komisjonides, siis on see sama oluline. Põhitöö tehakse ära Riigikogu komisjonides — nii nagu ka omavalitsustes, kus ma ise Haapsalu volikogu liige olen,” rääkis ta.

Edgar Savisaar oli lõppenud hooajal parlamendi riigikaitsekomisjonis veelgi harvem külaline kui Riigikogu istungitel, kus tema kohaloleku protsendiks kujunes 33.

“Selle kohta mul info puudub,” ütles Maiste. Ta oletas ka Savisaare 6.-19. detsembrini toimunud välisreisi kohta, et tal võis olla komandeering. Tegelikkuses ei käinud Keskerakonna liider kogu lõppenud parlamendihooaja jooksul ainsatki korda Riigikogu välis- ega siselähetuses.