Neitsisaartele registreeritud firma Primelight Overseas Holdingul on Eestis kaks tütarfirmat. Bravotexi-nimelist firmat juhib Keskerakonna ühe võtmepoliitiku Ain Seppiku poeg Sulev Seppik, kirjutab aripaev.ee.

See ettevõte otsustaski rahahätta sattunud Edgar Savisaarele anda 2,7 miljoni krooni suuruse lühiajalise laenu, mille Savisaar hiljem enda sõnade kohaselt refinantseeris Liechtensteini ettevõtja Peter Kaiseri abil.

Bravotexi kõrval omab aga see salapärane Neitsisaarte ettevõtja Eestis veel teist firmat, mille nimi on Blueray Invest. Selle ettevõtte äripartner on Tallinna uueks keskkonnaameti juhiks saanud avalikkusele seni tundmatu keskerakondlane Otto Popel. Samuti oli Popel kuni 5. oktoobrini Blueray Investi juhatuse liige.

Küsimusele, millega Neitsisaarte firma Primelight Overseas Holding tegeleb ja kes on selle omanikud, vastas Popel: "Palun nendes küsimustes pöörduda vastava firma poole, kuna minu praegune töövaldkond ei ole enam ettevõtlusega seotud."

Enne Tallinna linna palgale asumist kuulus Popel laevade agenteerimise ja opereerimisega tegeleva firma Baltic Maritime Service juhtkonda. Ettevõttes on tal ka 10% suurune osalus. Ülejäänu kuulub Sulev Seppiku firmale Enerqvist. Ka selle ettevõtte omanikuks oli lühikest aega Blueray Invest.
Praeguseks asetäitjaks endine nõukogu liige

Huvitav asjaolu on, et Baltic Maritime Service'i nõukogu liige oli kuni 2009. aasta veebruarini Tallinna keskkonnaameti juhataja kt ehk praegu Popeli asetäitja Relo Ligi. Ta oli selles firmas ka nõukogu liige ehk omanike esindaja ajal, kui ettevõtet kontrollis too salapärane Neitsisaarte ettevõtja.

Sulev Seppik ütles, et Popel on end taandanud tema firma juhatuse liikme kohalt ning tegutseb edaspidi avalikus teenistuses. Popeli kohta jätkus Seppikul vaid kiidusõnu. "Ta on üks töökamaid inimesi, keda tean," ütles Seppik.

Endine Tallinna keskkonnaameti juht Arvo Käärd, kes kuulus samuti Keskerakonda, lahkus ametist omal soovil selle aasta septembris, väidetavalt olid lahkumise taga lahkhelid linnajuhtidega. Sama segastel põhjustel lahkus ka varasem juht Tõnu Tuppits.

Äripäevale on öeldud, et Käärdi üheks lahkumispõhjusteks võib olla "parteiliste" projektide toppamajäämine. Popel on 2004. aastast Keskerakonna liige, nagu ka tema abikaasa Jelena.

Popel on ka väga hea tuttav oma ülemuse, Tallinna abilinnapea Deniss Boroditšiga, kes omakorda on varasematel aastatel olnud Siim ja Sulev Seppiku äripartner. Seega võib öelda, et keskkonna valdkonda kureerib Tallinnas üks sõpruskond või äripartnerid.

Sarnaselt Seppikuga kiidab ka Boroditš Popelit. "Tähtis on see, et ameti juht peab juhtima. Ja juhtimiskogemus on tal kõva," ütles Boroditš. Tema sõnul korraldati keskkonnaameti juhi kohale konkurss, kandideerijad pidid kirjutama essee.

Siim ja Sulev Seppikule kuuluv MultiVara, kes on tehinguid teinud Edgar Savisaare likviidsusprobleemi lahendada aidanud ettevõtja firmaga, on saanud tundmatutelt isikutelt laenu 130 miljonit krooni, millest 78 miljonit intressivabalt.

2009. aasta MultiVara majandusaasta aruandest selgub, et lisaks juriidilistele isikutele on MultiVarale ka üks omanikega mitteseotud eraisik andnud intressivabalt laenu 8 miljonit krooni.

Kokku on MultiVara eelmise aasta lõpu seisuga võtnud laenu 159 miljonit krooni, samas on ettevõtte varade maht 158 miljonit krooni.

MultiVara omanik Sulev Seppik ei soovinud kommenteerida laenude päritolu. Küsimusele, kellelt laenas Seppikute firma 130 miljonit krooni, vastas ta: "Ei või öelda. Ma ei taha kommenteerida mingisuguseid enda bilansikirjeid."

Siim ja Sulev Seppiku tuntuim tehing on Tallinnas aadressil Pärnu mnt 67a asuva Ajakirjandusmaja ost ja hilisem müük.

2007. aastal annetasid Siim ja Sulev Seppik Keskerakonnale 1,15 miljonit krooni.