Ka saali pääsedes tuli läbida järgmine kadalipp. Esmalt paigutati iga inimene istuma väga täpselt – nii, et ei jääks ühtegi tühja istekohta. Selle eest seisid hea ligi kümme noormeest, kes eksinud taas õigele kohale juhatasid.

Kõne alguseks oligi saal juba täitunud ning tühjad olid vaid tagumised read. Enda kõrval istuvat vanemat prouat kõnetades tegi ta mulle kehakeelt kasutades selgeks, et eesti keelt ta ei mõista. Ometigi oli just tema enda kaaslasega üks neist, kes kõige valjemini Edgar Savisaare öeldule kaasa plaksutas ning jalgu tunnustavalt vastu saali põrandat trampis. Selle vahepeal võeti aga kaaslasega välja kotitäis saiakesi ning lasti neil hea maitsta.

Kõne järgselt tõusis aga terve viimane saali pool koheselt püsti. Esmalt tundus, et see on tunnustuse avaldamiseks, kuid koheselt tormati ka uste poole ning lahkuti. Seega jäi saal viimasteks kõlanud lauludeks juba võrdlemisi tühjaks.

Vahetult pärast kõne lõppemist rääkis enda sõnul juba viimased paarkümmend aastat Keskerakonda valinud Ljudmilla, et nii head kõnet enda elus varem kuulnud ei ole. „See, kui hästi ja ilma abivahenditeta ta kõnet loeb, seda ei tee Eestis keegi teine nii hästi,“ rääkis ta. Ljudmilla sõnul oli oluline ka kõne sisu. „Kõik see, tervishoid, tasuta ühistransport, Eesti turvalisus,“ need on kõik nii olulised asjad ja ta rääkis kõike nii õigesti,“ lisas ta.

Savisaare kõnet oli enda sõnul erinevatel põhjustel aga eelkõige uudishimust vaatama tulnud ka kooseluseaduse eest mitmeid kordi sõna võtnud publitsist Tarmo Jüristo. „Ma arvan samas, et see ei ole see kõne, mille järgi Edgar Savisaart mäletama jäädakse,“ rääkis Jüristo, et kõne ei kujunenud nii suurejooneliseks nagu ta oli oodanud. „Ausaltöeldes oli kõne ise aga väga ootuspärane ja puudutati kõiki neid teemasid, mida ma arvasingi nagu julgeolek ja teised,“ põhjendas ta.

Keskerakonna liikme ja riigikogulase Kadri Simsoni sõnul oli tegemist aga Edgar Savisaare viimaste aastate jooksul peetud parima kõnega. „Tõenäoliselt läheb ta eelkõige ajalukku koos 25 aasta taguste suurte kõnedega, aga see kindlasti täiendas veerand sajandit tagasi tehtud tegusid,“ lisas Simson.

„Ma arvan, et ühte peamist mõtet sellest kõnest välja tuua on keeruline. Kõige olulisem oli kindlasti Edgar Savisaare kinnitus, et Keskerakond näeb Eesti riigi julgeolekut sellisena, et kõigil inimestel on siin hea elada. Me püüame hoida kõiki inimesi uskumas Eesti riiki,“ selgitas ta.