"Mis nüüd saab, kui ma olen ühe või teise poolt, kindlasti mind lastakse lahti". Taolised jutud on hakanud Tallinna linnaametnike seas levima kulutulena: kardavad nii Savisaare kui ka Savisaare vastasleeri pooldajad. Kardetakse nii Keskerakonna kongressil uue juhi valimist kui ka järgmise aasta kohalike valimiste tulemusi.

"See, mis erakonnas toimub, ei jäta kedagi külmaks, aga siin tuleb vahe sisse teha: on linna töö ja erakonna töö," ütles Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf.

Tallinna linnaametnikud saatsid eile ajakirjanikele ühisavalduse, kus rõhutati lojaalsust Edgar Savisaarele kui linnapeale, kuid distantseeriti end selgelt Keskerakonna sisevõitlusest. "Avalduses tahamegi öelda, et need protsessid, mis erakonnas toimuvad, ei mõjuta mitte kuidagi linna juhtimist," sõnas Klandorf.

Oli see ajendatud kuulujuttudest, Keskerakonna sisetülist või millestki kolmandast, pidas Edgar Savisaar vajalikuks kutsuda eile Lasnamäe linnaosa valitsusse kokku linnaosavanemad. Teatavasti on Lasnamäel olnud läbi aegade Savisaare tulihingeliseimad toetajad. Miks mitte paluda just siit oma erakonnakaaslaste käest toetust oma edaspidisteks tegemisteks? Enesekindlalt ja heatujuliselt kohtumisele saabunud Savisaare näost peegeldus hiljem suur pettumus, kuigi ajakirjanikule kinnitas ta selgelt, et on väga õnnelik ning imestas, miks ta peaks üldse pettunud olema.

Soovitud toetusavaldust kohtumiselt ei tulnud. Veelgi enam, Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid soovitas Savisaarel Keskerakonna kongressil esimeheks mitte kandideerida ning nentis, et Savisaarel oleks mõistlikum võim sujuvalt parteis üle anda. Nimelt peab Kaljulaid väga väikeseks Savisaare võimalust Keskerakonna esimeheks taas valituks saada. Lisaks tekitavad mitmed kriminaalkahtlustused ning Savisaare pealtnäha halvenenud tervislik seisund avalikkuses omajagu küsimusi. On näha, et ka Savisaare toetajate ring hakkab koomale tõmbuma. Siiski ei pidavat Savisaar veel loobuma ning lähtudes viimastest andmetest, tahab ta endiselt esimeheks kandideerida.

Eelpool välja toodu soodustab üha teravamat poolte valimist Keskerakonnas, mis teeb omakorda linnaametnikud murelikuks. "Kui läheb aeg edasi ja inimesed hakkavad pooli valima, ei tähenda, et kedagi linnas vastavalt sellele edutatakse või karistatakse," rahustab Raimond Kaljulaid.

Kuulujutud ei kipu aga üle päeva kaduma ning järgnevalt selgitab olukorda lähemalt Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf.

Linnaametnikuna ei saa keegi mingeid eeliseid ega kahjusid, tänu sellele, millised on tema seisukohad erakonna poliitikas.

Kui oli vajadus selline avaldus esitada, järelikult on ka põhjust antud, asi on tõsiseks läinud?

Igasuguseid kuulujutte ja arvamusi hakkab tulema: kes kellega kokku mängib ja mida. Selles avalduses tahamegi öelda, et need (Keskerakond ja Tallinna linna juhtimine - A.P.) tuleb lahus hoida. Anda selge signaal nii inimestele, kes püüavad nii meie partei seest kui ka väljastpoolt meie erakonda kuidagi mõjutada linna juhtimist. Kindlasti on neid mõjutajaid olemas. See on selge sõnum nendelt, kes täna linna juhivad: et nii see asi ei ole. Enda võimaluste piires ja nii palju kui meil jõudu on, tuleb hoida need kaks asja lahus: erakonna sisetüli ja Tallinna juhtimine.

Kui kuulujutud juba ringi käivad, kas neile on siis antud põhjust?

Absoluutselt mitte mingisugust põhjust. Aga kuulujuttudel on teatavasti võimalus: nad alati suurenevad nagu kui lumepall, kui veerema paned. See on nagu telefonimäng.

Avalduses olete ennast distantseerinud Keskerakonnas toimuvast sisevõitlusest, kuid nimetate Savisaart linnapeaks ning toetate teda.

Täna on Edgar Savisaar Tallinna linnavolikogu valitud linnapea. Seda isegi ei ole suutnud ära võtta temalt kriminaaluurimine. Ta on linnapea, kes on kõrvaldatud töökohustuste täitmisel.

Taavi Aas on avalduses esitatud kui abilinnapea, mitte kui linnapea kohusetäitja.

Me oleme abilinnapead oma ametikohalt, aga üks meist abilinnapea linnapea ülesannetes. Kui Taavi Aas on komandeeringus, juhib linna Merike Martinson.

Avalduses seisab: "Loodame siiralt, et keegi ei püüa Tallinna linna erakondlikkusse võimuvõitlusesse kaasa tõmmata. Kui keegi teeb selliseid katseid, lükkame need ühiselt tagasi." Kas on katseid tehtud?

On levitatud kuulujuttusid, on mingil määral lähenetud sellele, et kas me ei hakkaks kellegagi mingisuguseid muid asju ajama. Aga ma ütlen veel kord, et see pole siiamaani läbi läinud ja ei lähe läbi kuni 2017. aastani, kui on uued kohalikud valimised.

Kes on püüdnud läheneda?

See ei ole oluline. Kui ütlen teile, hakkan ka spekuleerima.

Aga võib öelda, et see on keegi juhtivast suurest erakonnast?

Seda ütlesite teie.

Kas te lükkate ümber jutud, et Keskerakonna sisevõitluse tagajärjel muutub midagi linna juhtimises?

Tallinna linna juhtimises ei toimu mitte midagi, ei toimu muutusi nende inimeste osas, kes on siia (Tallinna linnaosavanemate ja abilinnade saadetud avalduses - A.P.) alla kirjutanud. Need on linna juhid. Muutused võivad toimuvad 2017. aastal kohalike valimiste ajal.

Kas te usute, et Tallinna linna võimuladvik jääb Keskerakonna sisevõitlusest puutumata?

Kui te loete seda teksti (ühisavaldust - A.P.), ütlen, et igaüks on loomulikult oma valikutes vaba. Viisakas inimene ei küsi kunagi teiselt, et mis usku sa oled ja kui palju sul raha on rahakoti vahel. Ma ütlen, et Tallinna linna kui tervikut ja linna juhtimist see ei puutu.