"Ma ei näe mingit huvi riigiasutustel neid materjale lekitada. Kui on mõni vaimuhaige eputaja, küll ta kinni püütakse. Aga ma ei usu, et neid riigiasutustes enam on," selgitas siseminister Andres Anvelt pärast tänast riigikogu õiguskomisjoni istungit, kus selgitati Edgar Savisaare kriminaalasja toimikute lekkimist meediasse.

Anvelti sõnul on nii riigi peaprokurör Lavly Perling kui ka kaitsepolitseiameti peadirektor Arnold Sinisalu teatanud, et on kontrollinud, kellel on ligipääs avatud e-toimikule ehk asutusesisesele materjalile. Peale riigiprokuratuuri ja kaitsepolitseiameti menetlejate on ligipääs kohtumaterjalidele ka süüdistatavatele ning nende kaitsjatele. See, kuidas advokaat oma kliendile toimiku sisu tutvustab, on kaitsja enda otsustada.

"Ja nende tegevus on suhteliselt vaba: see on iga advokaadi enda küsimus, kuidas ta oma kaitsjale neid tutvustab. Kuidas ise tahab, nii teeb ja seetõttu sealt edasi kontrollimiseks riigil võimalusi ei ole. Sest sellisel juhul, kas me tahaksime, et riik võtaks endale sellise jõulise õiguse ja hakkaks jälitusmenetlust teostama ajakirjanike ja advokaatide suhtes? Mina küll ei tahaks. See oleks tagasi astumine nendest õigusriigi väärtustest, kuhu me oleme siin 20 aastaga jõudnud," selgitas Anvelt.

Anvelt rõhutab, et kohtutoimikute sisu ei ole riigisaladus, mistõttu ei saa nende andmete lekitamise põhjuste ja võimalike seoste otsimiseks kasutada jälitustegevust. Lisaks kinnitas siseminister, et kriminaalasja kohtunikku antud lekked ei mõjuta. "Kohtunik ütles: teda see protsess ei mõjuta ja temale need avaldamist mingisugust professionaalset mõju ei avalda," märkis Anvelt.

Vaata lähemalt videost!