"Nimetatud hääletusel käitumist ei ole erakonna juhatus, volikogu ega muud organid arutanud ning selle seisukoha kujundas Yana Toom isiklikult. Selleks on tal ka ju Euroopa Parlamendi liikmena õigus," ütles Savisaar Delfile.

Mitmed Savisaare erakonnakaaslased avaldasid aga pahameelt Toomi otsuse üle Ukrainat ja Venemaad puudutava resolutsiooni vastu hääletada. Näiteks Jüri Ratas usub, et kui polii­tik on fraktsiooni seisu­koha vastu, siis tavaliselt hoidub ta hääletamast.

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson ütles ERR-i uudisteportaalile, et Toom ei tohiks erakonnaga sidet kaotada. „Kui Yana Toom oleks kas enne või pärast hääletust minult nõu küsinud, siis kindlasti oleks ma soovitanud talle poolt hääletada. Kuna ta hääletas teisiti, siis ma ei saa kindlasti öelda, et see oli õige käitumine,” ütles Simson. Keskerakonna juhatus ei kogune enne järgmist nädalat, Simsoni hinnangul tuleks Toomi hääletamise küsimust siis arutada.

Esmaspäeval ütles Yana Toom Eesti Päevalehele, et tal pole toona antud kommentaarile midagi lisada, sest ta hoiatas oma europarlamendi fraktsiooni juhtkonda ette, et hääletab vastu. Jüri Ratase kriitikast kuuldes küsis Toom rahuliku ohke saatel „Mis ta siis ütles?” ja kinnitas, et hääletas enda südametunnistuse järgi.

17. juulil hääletas värske Euroopa Parlamendi koosseis Ukrainat ja Venemaad puudutava resolutsiooni üle. Miks hääletas resolutsiooni vastu Keskerakonna ridades suure häältesaagi teeninud Yana Toom? Resolutsiooni vastu hääletas ka kurikuulus Läti saadik Tatjana Ždanoka.

Resolutsiooni kohaselt peaks Venemaa andma oma toetuse Ukraina pakutud rahuplaanile, austama relvarahu ja tagasi kutsuma oma palgasõdurid taganemiskoridori kaudu. Saadikud kutsusid resolutsioonis ELi liikmesriike üles keelama relvamüüki Venemaale ja aitama Ukrainat gaasi varustuskindluse tagamisel.