Üldjuhul on välisministeerium Edgar Savisaare Moskva visiitidest saanud teada tagantjärele või siis, kui Savisaare Moskva külastus on juba alanud, teatas ministeeriumi pressitalitus Delfile.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar on mitmel korral väisanud Venemaad või võtnud kõrgeid Venamaalt tulnud külalisi vastu üpris tagasihoidliku meediakajastuse saatel.

Visiit üllatas ka pressinõunikku

Kui tavaliselt on ametnikel kombeks oma välislähetustest ja külaliste vastuvõtmisest pressi eelinformeerida, siis linnavalitsus on enamasti andnud tagantjärgi teateid.

Näiteks leiame 1999. aasta augustist teate, et Tallinna linnavolikogu esimees ja Keskerakonna liider Edgar Savisaar sõitis ootamatult Lõuna-Venemaale Stavropoli kraisse.

Toonane Tallinna linnavolikogu pressinõunik Mart Pukk tunnistas, et talle tuli Savisaare visiit üllatuseks. Pukk edastas siis ajakirjandusele Venemaa valitsusele alluva uudisteagentuuri RIA-Novosti teate, mille järgi juhtis Savisaar Venemaal delegatsiooni, kuhu kuulusid vene fraktsiooni esimees Viktor Tarassov ja Põhja-Tallinna linnaosa halduskogu esimees Vladimir Velman.

Kohtumiste teemad on naeruväärsed

Omaette tähelepanuväärne on, et pressile antakse teada kohtumiste marginaalsetest detailidest. Nii näiteks võib Tallinna kodulehelt lugeda uudist tänavu 15. septembrist, mil Savisaar ja abilinnapea Deniss Boroditš pidasid aru Moskva esimese abilinnapea Pjotr Birjukoviga elamute soojustamise küsimuses.

Deniss Boroditš tutvustas Moskava kolleegidele Tallinnas projekti „Fassaadid korda“ elluviimisel saadud kogemusi ja Tallinna linnajuhid tahtsid rohkem teada prügipõletusjaamade tööst, kus Moskval on pikaajalisi kogemusi.

Muu hulgas lepiti kokku Tallinna Kadrioru pargi ja Moskva Tsaritsnõi pargi vahelises koostöös. Kavandamisel on nimelt ühine projekt vastastikku nimeliste pargiosade projekteerimiseks ja rajamiseks teises linnas. Selle kohaselt rajavad Tallinna asjatundjad pargiosa Moskvas ja omakorda Moskva spetsialistid Tallinnas, tõenäoliselt Pae pargis.