Eesti Päevaleht märkis juhtkirjas, et Keskerakond eesotsas partei liidri Edgar Savisaarega kaotas teisipäeval igasuguse reaalsustaju ja vastutustunde.

Välisriikide suursaadikutele ja esindustele saadetud “pressiteates” asetati nn pildiskandaal konteksti, millega loodi Eestist pilt kui ebademokraatlikust Ladina-Ameerika riigist, kus võimul olevad poliitikud lämmatavad armee ja ajakirjanduse toel opositsiooni, kirjutas Eesti Päevaleht.

Kiri suursaadikutele on selge katse pildiskandaal ja kahekordselt ebaeetiliselt käitunud Laari juhtum rahvusvaheliseks muuta ning heita varju Eesti kaitseväele, märkis Postimees.

Eestlane on harjunud oma pere asju vaid koduseinte vahel klaarima. Postimees küsib, kas keegi kujutaks ette, et Al Gore pöördunuks abipalvega ÜRO poole, sest presidendivalimistel loeti hääled Bushi kasuks.

Edgar Savisaar märkis juhtkirjade kommentaariks: “PM ja EPL näitasid täna end järjekordselt kolmikliidu propagandalehtedena, kui nad süüdistasid Keskerakonda välissaatkondade teavitamises märklauaskandaali kohta.”

Savisaar tuletas mõlemale lehele meelde, kuidas “täna kolmikliitu kuuluvad poliitikud kasutasid välispoliitilisi suhteid nii Savisaare valitsuse mustamiseks 1990 — 92.aastal kui ka lindiskandaali ülespuhumiseks 1995.aastal”.

“Sellekohaseid kirju saadeti nii USA Kongressi komiteedele kui ka muudele institutsioonidele,” märkis Savisaar. “Ei suuda meenutada, et PM ja EPL oleks toona esinenud taunivate kirjutistega, et minnakse üle piiri või keeratakse vint üle.”