Presidendi pressiesindaja ütles BNS-ile, et president, kes pole seni tegevpoliitikutele teenetemärke andnud, otsustas Eesti vabariigi iseseisvuse taastamise kümnenda aastapäeva eel autasustada neid, kes on olnud riigikogu seitsmenda, kaheksanda ning üheksanda koosseisu liikmed ja asendusliikmed ning eraldi esile tõsta põhiseaduse assamblee liikmed.

Ajakirjanduse andmeil Valgetähe neljanda järgu ordeni saamiseks esitatud Rüütel ei kuulunud riigikogu seitsmendasse koosseisu aastail 1992-1995.

Riigivapi II klassi ordenid saavad tegevpoliitikutest riigikogu aseesimees Tunne Kelam, peaminister Mart Laar, endine peaminister, Keskerakonna esimees Edgar Savisaar, endine peaminister Mart Siimann, Mõõdukate esimees, endine peaminister Andres Tarand ja endine peaminister Tiit Vähi.

Riigivapi III klassi medalid saavad presidendilt riigikogu liikmed Jüri Adams, Ignar Fjuk, Liia Hänni, Kalle Jürgenson, Tiit Käbin, Arvo Sirendi ja Lauri Vahtre. Poliitikutest saavad Riigivapi IV klassi ordeni Ülo Nugis, Paul-Eerik Rummo ja Trivimi Velliste.

Vootele Hansen, Arvo Haug, Toivo Jürgenson, Vambo Kaal, Valve Kirsipuu, Kalev Kukk, Ants Käärma, Eiki Nestor, Mart Nutt, Kristiina Ojuland, Siiri Oviir, Mihkel Pärnoja, Tiit Sinissaar ja Liina Tõnisson pälvivad Riigivapi V klassi ordeni.

Rahvaliit tegi neljapäeval avalduse, milles avaldas nördimust, et nende auesimees ja taasiseseisvumisaegne Eesti ülemnõukogu esimees Arnold Rüütel on esitatud kõigest Valgetähe neljanda järgu ordenile.

Riigikogu opositsiooni kuuluva Rahvaliidu volikogu rõhutas neljapäeval vastu võetud avalduses, et Arnold Rüütli autasustamise näol on sisuliselt tegemist hinnangu andmisega Eesti taasiseseisvumisprotsessile.

“Oleme veendunud, et taasiseseisvumine on eesti rahva ülim saavutus ning selle protsessi juhid väärivad ainuüksi kõrgeimat autasu,” märkisid volikogu liikmed president Lennart Merile saadetud avalikus pöördumises.

Rahvaliidu poliitikute sõnul oli Rüütel kui tollase riigi juht teinud kõik temast oleneva meie maa ja rahva kestmajäämise heaks.

“Taasiseseisvumise ajal andis ta endast parima — astus sirgeseljaliselt ja väärikalt välja eestlaste aadete ja püüdluste eest, oli Eestis ja jäi oma rahva juurde,” seisab pöördumises. “Kui ajalooprotsessid pole sedavõrd selginenud, et kõigi tegevust ja panust erapooletult hinnata, siis palume teid jätta Eesti taasiseseisvumistegelastele autasud seekord välja andmata.”

Rüütlile teenetemärgi andmist taotleb juba kolmandat aastat järjest riigikogu esimees Toomas Savi. Savi põhjendas Rüütlile IV klassi Valgetähe ordeni taotlemist panusega Eesti taasiseseisvumisel. Riigikogu esimees saab auraha saamiseks esitada aastas kolm inimest.

Vastavalt teenetemärkide seadusele annab president vabariigi aastapäevale eelneval päeval, 23. veebruaril üle vaid kõrgema klassi, I-III järgu ordenid. Madalamad aurahad annab üle maavanem.