"Kakskümmend aastat möödusid Venemaal ja Eestis pealtnäha mööda erinevaid teid, kuid kui tähelepanelikumalt vaadata, siis on näha, et päris tihti kulgesime me sarnaselt ning liigagi tihti astusime sama reha otsa", rääkis Savisaar oma ettekandes. 

Savisaar tõi näiteks, kuidas Eestis on viimase kahekümne aasta jooksul rahvastikuarv vähenenud ligi kakskümmend protsenti, samal ajal kui Venemaal oli rahvastiku vähenemise protsent vaid seitse. 

"Suur rahvastikulangus on Eestis olnud ka varem, kuid nii pikka ja sügavat langust ei olnud isegi maailmasõdade ajal," rääkis Savisaar ning lisas, et Venemaa rahvastikuarvu vähenemist võib võrrelda Teise maailmasõja aegse rahvastikulangusega. 

Keskerakonna esimehe sõnul on enamus Eestis lahkunuid Läände, kuid vaid üksikud kolisid Venemaale. Viimase põhjuseks ei ole aga kindlasti mitte usalduse puudus Venemaa suhtes, lausus Savisaar ning tõi selle kinnituseks näite, et viimasel ajal on suurenenud Eestis elavate venelaste teadlik valik Venemaa kodakondsuse kasuks. "Täna elab Eestis 117 000 Venemaa kodanikku ning neid on rohkem kui kodakondsuseta isikuid," kõneles Tallinna linnapea ning tõi selle tendentsi üheks põhjuseks välja Venemaal pakutavad sotsiaalsed eelised, nagu näiteks madalam pensioniiga. 

Ka tõi Savisaar välja, et Eesti elamisloaga Vene kodanik on eelisseisuses, kuna ta saab viisavabalt reisida nii Euroopas kui Venemaal ja SRÜ riikides. Ka ei pea Vene passiga noor teenima ei Eesti ega ka Vene  armees. 

"Kuid Vene kodakondsuse valik ei sõltu ainult praktilistest kaalutlustest, vaid on kindlasti põhjustatud ka teatud pettumusest," vihjas Savisaar 2007. aasta aprillisündmustele ning venelaste vähesele osalemisele Eesti riigi valitsuses.  "Valides Venemaa kodakondsuse, keelduvad inimesed osalemast Eesti parlamendi valimistel, võimalusest teha karjääri avalikus teenistuses." 

Linnapea sõnul langeb venelaste pettumus Eesti riigiga kokku praegu võimul oleva valitsuse tegevusega. Ta tõi ka välja täpse kuupäeva - 26. aprill 2007, mil teisaldati pronkssõdur. 

Veel võrdles Savisaar Eesti ja Venemaa keskmist palka, bensiini- ja leiva hinda ning ka palju muud. Oma kõne tervikteksti avaldas Tallinna linnapea ajalehe "Pealinn" venekeelses väljaandes "Stolitsa". Lugeda saab seda ka RusDelfist.