Savisaare väite tingis teisipäeval Eesti Päevalehes avaldatud väide, mille kohaselt soovitas paremjõudude ühendamist propageeriv Meri poliitikutele valimisteks kaheastmelise tulumaksu kehtestamise idee, mis peaks aitama Keskerakonnalt hääli ära võtta.

Savisaar ütles teisipäeval BNS-ile, et astmelise tulumaksu idee pole Lennart Meri puhul uudne.

“Olen korduvalt viidanud 1997. aastal ilmunud Robert B. Reichi tuntud raamatule “Piirideta maailm”, mille eessõnas ütleb Lennart Meri nii: “Rikkad peaksid ise aru saama, et neil lasub kohustus vaesemate elujärge parandada. Näiteks progresseeruva maksusüsteemi kaudu”,” viitas Savisaar. Ta lisas, et astmelist tulumaksu propageeriva Keskerakonna esimehena toetab ta Meri ideed.

“Soovitan Meril sisse seada kolmeastmeline tulumaks — äkki vähendab see veel rohkem Keskerakonnale antavat toetust. Sellest poleks enam kaugel ka neljaastmeline üksikisiku tulumaks, mis võiks Keskerakonnale antava toetuse nii väikeseks kahandada, et paremerakonnad saaksid valitsuse moodustamisega isekeskis hakkama,” märkis Savisaar.

Eesti Päevaleht kirjutas Toompea poliitikule viidates, et Meri idee kohaselt tuleb tõsta praegust 1000-kroonist tulumaksuvaba miinimumi, mida omakorda kompenseeriks teatud palgasummalt sisse seatav oluliselt kõrgem tulumaks. Kõrgepalgalisi võiks ajalehe väitel selle idee kohaselt maksustada 26 protsendi asemel 30- või 35-protsendilise maksumääraga.