"Tegemist on sooviga mobiliseerida IRLi poolehoidjaid kohalikeks valimisteks, milleks tahetakse viia praegune koalitsioon lagunemise äärele, kuid mitte sammugi kaugemale. IRL tahab võimaldada parlamendil piirilepingu alla kirjutada nii, et IRLi käed sellest “puhtaks“ jääksid," leidis Savisaar pressile saadetud teates.

"Piirileping kirjutatakse juulis alla ning augustis või septembris peaks see Riigikogus ratifitseeritama. IRL on järjepidevalt olnud piirilepingu vastane ning kui ta nüüd sellega nõustub, siis läheb järjekordne osa valijaid tema toetajatest hoopis Mart Helme juurde. Seda ohtu saaks pisut summutada kui IRL kuu aega enne kohalikke valimisi teatab koalitsioonist väljaastumise kavatsusest. IRL lööks koalitsiooni ukse kinni nö eetilistel kaalutlustel. Kõlab ju uhkelt, kas pole!"

"Reformist Jürgen Ligi süüdistab avalikult Laari, et tema memorandum on „alatu“. Loomulikult oleks see koalitsiooni suhtes alatu, kui see käik pole Reformierakonna ja IRLi vahel varem kokku lepitud. Seejuures polegi enam kuigi oluline, kas memorandumi autoriks on tegelikult Laar või hoopis tema poliitilist identiteeti ära kasutavad endised „äraostmatud“ IRLi tüüril ja oravad?"

"Ma ei näe põhjust, et miks viimastel aastatel peensusteni Reformierakonna juhtnööre järginud Laar nüüd Eesti Panga nõukogu esimehe toolile veeredes äkki oma positsioone pidanuks muutma. Nii pole ka midagi imelikku selles, kui Laar matrossovlikult heidab ambrasuurile, et katta IRLi taandumist piirilepingu küsimuses ning samas kindlustada Reformierakonnale koalitsioonipartneri püsimine," kirjutas Savisaar.

"Kokkulepitud käik võib seisneda selles, et IRL teatab kavatsetavast äraminekust ja võidab sellise dramaatilise sammuga tagasi oma hääled; Ansip laiutab aga samal ajal käsi ja ütleb, et ta asub uut koalitsiooni moodustama, kuid tegelikult ei tee novembrikuuni midagi. Novembris, pärast kohalikke valimisi, nendib aga, et uut koalitsiooni luua ei õnnestunud ja järelikult tuleb vana ning läbiproovitud IRLiga koos jätkata."

"Ühine eesmärk pühendab abinõu: IRL võtab kohalikel valimistel enda hääled ning Reformierakond saab kauaoodatud piirilepingu, sest teist „pronkssõduri afääri“ (vastasseisu venelastega!) Ansip üle ei elaks," oletas Savisaar.