Linnapea Edgar Savisaar, abilinnapea Taavi Aas, muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik ja Vabaduse väljaku äärsete tenniseväljakute maa-ala omanik Vjatšeslav Leedo tutvusid täna hommikul väljaku äärse ala olukorraga, teatab Raepress.

“Mul on piinlik päevast päeva oma töökabineti aknast vaadata pealinna esindusväljaku äärset räämas maa-ala, mis on häbiplekiks nii linnale kui riigile. See plats on unaruses juba mitu aastat, omanikul on viimane aeg tegutsema hakata,” sõnas linnapea.

“Ütlen õpetaja Lauri kombel, et kui te kogu maa-ala korda teha ei jõua, siis tehke kasvõi pool. See tähendab, et kevadel saaksid linlased siin juba jalutada ning saaks kasutusele võtta uue pääsu bastionikäikudesse,” sõnas Savisaar.

Selle peale lõid linnapea ja Vjatšeslav Leedo TV3-e uudistekaamera ees käed ning Leedo lubas, et 1. maiks saab ala heakorrastatud. “Palun juba järgmisel nädalal oma ettevõtte juhil linna kultuuriväärtuste ameti spetsialistidega ühise laua taha istuda ning kokku leppida, kuidas muinsuskaitse piirkonnas vastavalt reeglitele kõige kiiremini toimetama saab hakata,” ütles Leedo.

Linnapea sõnul peab sellest ajaloolisest platsist võimalikult kiiresti saama üks korralik ja väärikas peaväljak. “Väljak, mis sulandaks kokku moodsa ja iidse, oleks kaasaegne vanalinna piiril olev Vabaduse väljak. Vabaduse väljak koos vabadussõja võidusambaga ja vabaduse kellaga,” ütles linnapea.

Abilinnapea Taavi Aasa sõnul on riigi soovimatus Kaarli puiestee 4 kinnistu munitsipaalomandisse anda on loonud olukorra, kus Vabaduse plats tuleb pealinna esindusväljakuks ümber kujundada osade kaupa.

Aasa sõnul on kummaline, et vabariigi valitsus toetab vabadussamba püstitamist, kuid lepib samas olukorraga, et keskkonnaministri põikpäisuse tõttu jääb samba naabriks endine käimlahoone Harjumäe nõlval.