"Kõigepealt, mis puutub Krimmi, siis mina ei ole kindel, kas Ukraina oskab selle Krimmiga midagi peale hakata. Ma ei tea, kas Venemaa oskab ka sellega midag peale hakata, seda peaksid lähimad aastad näitama. Krimmis näitas Ukraina võimetust lahendada kriisiolukordi ja omavahelisi vaidlusküsimusi," rääkis Savisaar Vikerraadio saates "Euroopa valib".

"Pärast seda, kui Krimm on oma referendumi teinud, on protsess muutunud pöördumatuks. Veider oleks seda ette kujuta teisena," lausus ta.

Saatejuhid küsisid ka konkreetselt, et kas Krimmi referendumit tuleb seega pidada legitiimseks. Savisaar vastas sellele küsimusele aga, et "referendum oli küllalt legitiimne, et temasse uskuda. Olgem julged ja võtkem neid asju tõsiselt."

Olukord Ida-Ukrainas on Savisaare hinnangul aga lausa nii segane, et ta soovinud mingit hinnangut sellele anda. "Ida-Ukrainas on üks põhiküsimus. Tuleb lõpetada madistamine, kus inimesed hukkuvad. Asi peab tänavapoliitikast taas üle minema diplomaatide kätte. Siis on lootust, et see asi maha rahuneb."

Rääkides praegu EL-i poliitikast Ukraina kriisis, ütles Savisaar, et kuigi Venemaale kehtestatkse üha suuremaid majandussanktsioone, siis on hoopis Eesti majandus juba ligi kaheprotsendilises languses.

"Aga Venemaa majanduse kasv ei ole eriti peatunud. Nii et ma ütleks, et Eestile on mõjunud isegi rohkem, kui Venemaale," leiab Savisaar.

Küsimusele, et milline on ELil roll kriisi tekkimisel Ukrainas, vastas Savisaar, et EL ei ole ilmselt ikka lõpuni tajunud seda, mis seal Ukrainas toimub ja mida peaks ette võtma. Savisaar rääkis, et 80ndatel suhtles ta Ukraina esindajatega rahvarinde küsimuses pidevalt ja see andis ka tulemusi. "Kui nüüd Euroopa oleks samamoodi ajanud enda joont, siis see oleks andnud paremaid tulemusi," leiab Savisaar.

Eesti huvi peaks Savisaare arvates olema aga see, et Ukrainas valitseks rahu. "See on number üks küsimus ja ma arvan, et kui me suudame ELile selle selgeks teha, et kõige tähtsam on see, et kõik need vaildusküsimused lahendataks rahulikul viisil, mitte tulistamiste ja inimeste hukkumisega, siis ma usun, et kunagi tulevikus, kas selle või järgmise põlvkonna jooksul, öeldakse Eestile aitäh selle eest."

Savisaar rääkis ka USA sõdurite saabumisest Eestisse ning ütles, et eeskätt peaks iga riik suutma ennast kaitsma ikkagi ise, aga see, kui USA meid toetab, see on tubli tunnustus.

Tallinna linnapea lükkas tagasi ka saatejuhtide väited, nagu oleks tema kõige kaalukam Eesti poliitik Venemaa suunal. Savisaare arvates on nendeks hoopis kõneskandaali sattunud välisminister Urmas Paet ning IRLi esimees Urmas Reinsalu, kes tõi USA sõdurid Eestisse.