“See asi on õhus küll,” ütles Keskerakonna peasekretär Küllo Arjakas esmaspäeva õhtul, mõned tunnid pärast seda, kui riigikogus oli läbi kukkunud 44 opositsioonisaadiku algatatud teede- ja sideministri Toivo Jürgensoni umbusaldamine.

Arjakas nentis, et viimase naela Laari umbusaldamise kasuks lõi kaitseväe juhataja kontradmiral Tarmo Kõutsi esmaspäeval avalikustatud ettekanne, mis jättis peaministri üheselt süüdi kaks aastat tagasi aset leidnud Savisaare pildi tulistamises.

“Üldse on kuhjunud palju asju, mis heidavad varju Laarile ja tema juhitud valitsusele,” lisas Arjakas, kes siiski ei ennustanud, millal opositsioon peaministrivastase umbusalduse käivitab.

Rahvaliidu esimees Villu Reiljan aga ütles, et Laari umbusaldamisele järgnevad veel mitme ministri kõigutamise katsed. “Näiteks Mihkel Pärnoja, kes juhib erastamisagentuuri nõukogu,” ütles Reiljan.

Arjakase kinnitusel on kuluaarivestlustes hulk koalitsioonisaadikuid väljendanud murelikkust nii Eesti Raudtee erastamise kui ka Jürgensoni rolli pärast. “See mure aga ei tähenda, et nad meiega samamoodi hääletaksid,” nentis Arjakas.

Tema sõnul võivad Reformierakonna ja Mõõdukate poliitikud mõjutada Jürgensoni ise tagasi astuma.

“Jürgenson võib seda teha poliitiliselt talle sobivamas vormis, mitte umbusalduse kaudu, mis murendaks koalitsiooni tunduvalt rohkem,” oletas Arjakas.

Jürgenson on Isamaaliidu ühe tiiva liider, teises on mõjukaim Laar ja kolmandas Tallinna linnapea Jüri Mõis, kirjutas ajaleht.

Koalitsiooninõukogu esimees ja Mõõdukate liider Andres Tarand kinnitas, et kolmikliidu erakonnad ei toeta mingil juhul ühtegi opositsiooni algatatud ministrite vastu suunatud umbusaldusavaldust.

Savisaar ütles usutluses Pärnu Postimehele, et Laar ei ole temalt pilditulistamise pärast vabandust palunud.

“See, mis ta on lehtedes öelnud, on olnud nii ebamäärane, anonüümne ja mõnikord ka arusaamatu,” nentis Keskerakonna liider. “Seda ma mingi vabandamisena küll ei käsitle.”

Savisaare sõnul ei ole tegemist tema ja Laari omavahelise küsimusega, vaid märksa laieme probleemiga, mis puudutab üldist poliitilist kultuuri.

“Ma olen riigikogu liige. Ma esindan siin saalis vist küll kõige suuremat arvu inimesi üldse,” rääkis ta. “See ei ole ainult minu küsimus, see on kõigi nende inimeste küsimus, keda mina kui rahvasaadik siin esindan.”