“Euroopa Liiduga ühinemise järel ei ole esimesed protesteerijad mitte pensionärid või noored, vaid just ettevõtjad, kuna paljud ei suuda suurenenud konkurentsis vastu pidada,” ütles Savisaar neljapäeval Tallinna linnakantselei ja Euroopa Liidu infosekretariaadi korraldatud infopäeval.

Savisaare sõnul suureneb pärast Euroopa Liiduga liitumist konkurents riigihangetele nii tihedaks, et ettevõtjad ei suuda hakata konkurentidele vastu ka oma kodulinnas.

Keskerakonna esimees nentis, et konkurentsi suurenedes paraneb kindlasti kvaliteet ja konkurentsi suurenemine pakub arenguvõimalust.

“Efektiivsus suureneb, kuid paljud ei ela seda üle,” sõnas Savisaar.

Tema sõnul võib suurte firmade Eestisse tulek suurendada ka korruptsiooniohtu, kuna tegemist on hoopis teiste mastaapidega. Savisaar tõi näiteks Brüsseli, kus tegutseb 15 000 lobisti.

“Nad ei tegele ainult lõunasöökide korraldamise, vaid ka teatud protsesside mõjutamisega mingis suunas,” ütles Savisaar.

Tallinna linnapea nentis, et samas võib Euroopa Liiduga liitumine korruptsiooni hoopis vähendada, sest turule tuleb uusi tegijaid, kes ei ole kohalike mängudega seotud.

Savisaar tõdes, et Euroopa Liiduga liitumine elavdab tõenäoliselt ka kuritegevust, sest riikidevahelised piirid kaovad ja kurjategijatel on lihtsam tegutseda. Ta lisas, et pärast Euroopa Liiduga liitumist muutub Eesti atraktiivsemaks ka Venemaa kurjategijatele.

Savisaare hinnangul on Eesti jaoks üks oht Euroopa Liidus vähene haldussuutlikkus.

“Kui iga riik maksab Euroopa Liidu eelarvesse ühe protsendi oma sisemajanduse kogutoodangust, siis tagasi võib sealt saada kuni kolm protsenti. Samas ei ole välistatud, et Eestil tekib raskusi ka sissemakstud ühe protsendi tagasisaamisega. Näiteks Soome ei suuda oma haldussuutmatuse tõttu Euroopa Liidult palju raha saada, kuid Eesti haldussuutmatus on palju suurem,” sõnas Savisaar.

Tallinna linnapea sõnul võib Eesti pealinn Euroopa Liiduga liitumisest kõvasti võita, kuna geograafiline asend annab Tallinnale Venemaa ja Soome suunalt tulevate kaubavoogude osas eelise ja see võib linna majandusele hästi mõjuda.

“Ainus takistus võib olla Rootsi ja Taani vahel avatud Öresundi sild. Kui see sild toimib hästi, siis võivad kaubavood Eestist mööda minna. Kuidas asi reaalsuses toimima hakkab, ei oska öelda, kuna Euroopa Liidus on palju asju, mille toimimist ei ole võimalik muud moodi teada saada, kui praktikas järele proovida,” sõnas Savisaar.