ERR-i tellimusel tehtud Turu-uuringute ASi küsitluse tulemused näitavad, et Keskerakond püsib 23 protsendiga endiselt erakondade toetuspingerea tipus, Reformierakonda valiks 21 protsenti küsitletustest. Kolmandale kohale tõusnud EKRE-t toetab 14 protsenti, sotsiaaldemokraate 12, Vabaerakonda 11 protsenti ja IRLi vaid neli protsenti valijaist.

“Keskerakonna positsioon on tänu kõige stabiilsemale toetajaskonnale poliitilisel maastikul kindel ja tugevaim. Kui Keskerakonna edu pole täna avaldatud uuringus eriline üllatus, siis seda on kindlasti IRL-i — piltlikult öeldes — parlamendist välja kukkumine. Tänane IRL-i toetusnumber oli juba pikka aega õhus ning lõpuks tuli sellele ametlik kinnitus,” ütles Savisaar pressiesindaja vahendusel.

Savisaare sõnul on IRL-i täielik kriis kõige kasulikum Reformierakonnale. “IRL-iga toimunu näitab kui efektiivselt on suutnud tegutseda peaministrierakond, kirjutades valitsuse vähegi positiivsed sammud enda nimele ning jättes probleemid koalitsioonipartnerite kanda. Selge on see, et mida väiksem on partnerite toetus, seda vähem sõnaõigust neile ka valitsuses antakse. Polnud ju sugugi ammu see aeg, kus IRL konkureeris väga tõsiselt ka Reformierakonnaga, kuid nüüd on sellest alles vaid mälestus.”

“Tsahkna lubatud “IRL 2.0” töötab hoopis vastupidi ning omandab varsti tähenduse, et partei toetus on 2,0%. Tänase kõneka fakti valguses võib ennustada, et IRL-is hakkab nüüd kiire periood erakorraliseks juhtkonna välja vahetamiseks. Täielikult rivist välja langemise vältimiseks tõenäoliselt see samm peatselt tehakse,” lisas Savisaar.

“Sotsid valitsusparteina on aga kukkunud tasemele uute erakondadega, mis on partei jaoks samuti ohu märk. Tegelikult peaks SDE võistlema Keskerakonna ja Reformierakonnaga, aga nad on esiliigast väljas.

Taaskord võib nõrga toetusnumbri osas näha seost nõrga positsiooniga valitsuskoalitsioonis,” ütles Savisaar, “mis puudutab EKRE-t, siis nende toetus on Vabaerakonnast stabiilsem ning kindel toetajaskond üsna välja kujunenud. Ilmselt stabiliseerub EKRE reiting praeguse positsiooni lähedale või isegi sellest kõrgemale.”