Edgar Savisaar kinnitas täna lõunal korraldatud pressikonverentsil, et ei olnud teadlik ärimehele Paavo Pettaile 2014. antud garantiikirjadest. "See oli valimiskampaania ajal ja ma tõesti ei olnud ka teadlik," oli Savisaare kommentaariks. Ka praegune erakonna peasekretär Oudekki Loone väitis, et ei olnud garantiikirjadest teadlik.

Peasekretär peaks kindlasti neid asju teadma.

"Ta kas teadlikult või liiga vähest informatsiooni omavana ei räägi tõtt. Vähemalt teoreetiliselt on ka see võimalik, et ka tema ei tea kõike. Aga tema kui peasekretär peaks kindlasti neid asju teadma. Erakonna esimees ei ole ju kõige tugevama tervise juures," kommenteeris Loone väljaütlemist Enn Eesmaa, üks Keskerakonna aseesimeestest ajal, mil Priit Toobal allkirjastas Keskerakonna nimel väljastatud garantiikirjad reklaamiärimees Paavo Pettaile.

Loone veeretab kivi Simsoni ja Eesmaa kapsaaeda

Tänavu mai alguses Keskerakonna peasekretäri ametisse asunud Oudekki Loone oli tänasel pressikonverentsil omakorda hämmingus, miks tolleaegsed Keskerakonna aseesimehed Kadri Simson ja Enn Eesmaa talle midagi garantiikirjadest ei rääkinud. "Olen täiesti hämmastunud, et 2014. aasta garantiikirjadest keegi ei tea. Tolleaegsed aseesimehe Kadri Simson ja Enn Eesmaa ei öelnud midagi mulle," märkis Loone.

"Kinnitan, et tõepoolest me ei teadnud," vastas Eesmaa, ja meenutas, et juba siis oli Keskerakonna ladvikus käimas kahte leeri (Simson-Ratas-Reps vs Savisaar) jagunemine. Eesmaa selgitas, et toona käidi välja idee, et Keskerakonna peaministrikandidaat oleks Kadri Simson ning Edgar Savisaar võiks juba varakult hakata keskenduma presidendivalimistele. "Ta eitas seda ja ei tahtnud niimoodi toimida ja sellest ajast peale olid juhatuse liikmed, kaasa arvatud meie, aseesimehed, veel rohkem blokeeritud nendest otsustest ja võib isegi öelda, mahhinatsioonidest, mis erakonna ladvikus toimusid," kirjeldas Eesmaa. "Selle pärast tahame väga pingsalt saada vastuseid nendele küsimustele," viitas Eesmaa garantiikirjadega seonduvale.

Toona oli kommunikatsioonis ilmselgelt probleem.

"Ma olen üllatunud, aga samas ma mõistan, et suur kampaania ja ju läks inimestel meelest. Toona oli kommunikatsioonis ilmselgelt probleem," oli Loone seisukoht tekkinud olukorra kohta.

"Me ei saanud paremalgi juhul teda nendest asjadest informeerida, kuna me ei teadnud. See oli - nagu mulle tundub - peasekretäri, erakonna esimehe ja võib-olla ka Kalev Kallole teada, kes oli siis ja on ka täna kõigepealt vastutav Eesti Keskerakonna rahaliste seisude eest," selgitas Eesmaa.

Savisaar garantiikirjadest: ma tõesti ei olnud ka teadlik

Savisaar väitis tänasel pressikonverentsil, et ei olnud garantiikirjadest teadlik. "Kui sellises positsioonis olev mees niimoodi ütleb, siis tuleb kindlasti sellesse suhtuda tõsiselt ja seda kummalisem on aimata, et kes see inimene oli, kes teadis," kommenteeris Eesmaa, viidates tollasele peasekretärile Priit Toobalile, kes garantiikirjadele oma allkirja pani.

"Aga muidugi tundes, mäletades neid töö ja alluvuse reegleid sellel ajal, on minu isiklik arvamus, et Priit Toobal ei võtnud sellist suurt vastutust Edgar Savisaarega konsulteerimata. Aga see on minu arvamus," sõnas Eesmaa.

Keskerakonna 4. septembril toimunud koosolekul selgitati garantiikirjade andmise tagamaid ning Eesmaa sõnul teati, et mingisuguseid nõudmisi Keskerakonnale veel esitatud ei oldud. "Me lähtusime sellest ja mõningal määral ka rahunesime," lisas Eesmaa. Seda, et protsess juba suvel kohtu poole liikus, Eesmaa sõnul neile koosolekul ei räägitud.

"Keegi peab erakonnas nendest asjadest teadma. Loomulikult üks, kes peaks teadma, on erakonna peasekretär ja teine on erakonna esimees. Kui teda ei informeerita, siis see on juba peaaegu et kuritegelik. Inimene, kes kõige eest ju koguaeg peab vastutama, on erakonna esimees," ütles Eesmaa kokkuvõtteks.