“Kui seni on meil olnud parempoolsed koalitsioonid, kuhu häälte arvu suurendamiseks on lisatud ka mõni vasakpoolne, siis tulevikus peaks olema vastupidi: räägime tsentristide ja vasakpoolsete koalitsioonist, kuhu vajadusel kutsutakse osalema ka mõni parempoolne partei,” ütles Savisaar. Ta kinnitas, et kõik uksed on koostööle valla, teatas Delfile Keskerakonna infojuht.

Savisaare sõnul oleks vaja senisest enam kooskõlastatust parteide Venemaa suunal tehtavas poliitikas. “Ega meiega ju ei kooskõlastatud, kui ENPA peasekretäri valimiste ajal otsiti Ojulandile Moskvast hääli. Samuti ega meiegi ei kooskõlastanud teiste parteidega oma lepingut Ühtse Venemaaga,” ütles Savisaar.

Savisaar kinnitas, et Keskerakonnal on võimalusi tihedamaks koostööks nii sotsiaaldemokraatide kui ka Isamaaliiduga. “Ma olen olnud kriitiline Isamaaliidu kommunismivastase deklaratsiooni suhtes. Samal ajal tahan meelde tuletada, et 15 aastat tagasi toimunud valimistel olime just meie need, kes murdsid Eestis kommunistide võimu,” ütles Savisaar.

Savisaar põhjendas volikogus Keskerakonna sõlmitud Tallinna koalitsioonilepet Res Publicaga. Ta tunnistas, et Keskerakonna liikmetel oli küsimusi, kas on otstarbekas Tallinnas pool aastat enne kohalikke valimisi võimule minna.

“Tähtis oli taastada õiglus, sest valijad andsid Keskerakonnale mandaadi võimu teostamiseks Tallinnas,” ütles Savisaar. “Pealinnas pidi lõppema segaduste aeg, mis kutsuti esile möödunud aasta oktoobris. Koalitsioon Res Publicaga ei ole armastusabielu, kuid mõlemad erakonnad pidasid seda otstarbekaks.”

Savisaar käsitles ettekandes pikemalt kriisi valitsuses, märkides, et võitlus võimu pärast läheneb kulminatsioonile. “Pärast välisminister Ojulandi lahkumist oli selge, et Reformierakond nõuab vastukaaluks mõne Res Publica ministri pead ja sellel pole suurt pistmist võitlusega demokraatia eest,” sõnas Savisaar.

Savisaar avaldas lootust, et Riigikogu Keskfraktsioon hääletab esmaspäeval nagu peab õigemaks, mitte ei lase ühel või teisel valitsusparteil end malakana kasutada.

Savisaar tutvustas volikogule ka erakonnas toimuvat debatti erakorraliste valimiste teemal. “Saabunud on päris palju kirju, neist enamus on pigem erakorraliste valimiste poolt. Peame sellega arvestama,” tõdes Savisaar. “Arutelu erakorraliste valimiste küsimuses jätkub.”