- Mille poolest erineb 2011. aasta RK valimiskampaania eelmistest kampaaniatest?

Esiteks on kampaaniateemad teistsugused: 2007. aasta riigikogu valiti pärast seda kui tänu Keskerakonnale oli valitsus tõstnud tugevalt pensioni ja majandus kasvas. Praegu on peateemadeks hinnatõusud ja tööpuudus, mille tulemusel on Eestist lahkunud üle 100 000 inimese.

Teiseks, põhiline rünnak Keskerakonna vastu on tavaliselt toime pandud kampaania lõpus või valimistulemuste selgudes, seekord tuli matakas aga juba suure kampaania eel, jõulude ajal. Aga nii nagu varem, pole ka seekord õnnestunud meid poliitikast kõrvaldada.

Kolmandaks hakkab silma avaliku arvamuse uuringutega varasemast intensiivsem manipuleerimine hääletamise ajal. Arvamusuuringute firmad, nende töö tellijad ja tulemuste tiražeerijad on aga need valimised juba ette kaotanud.

- President Ilves on öelnud, et ta teile mitte mingil juhul valitsuse moodustamist ei usalda. IRLi ja Reformierakonna liidrid on tunnistanud, et Keskerakonnaga koalitsiooni nad ei ole nõus tegema. kas teie jaoks on valimised ette ära otsustatud?

Ilvese pretsedenditu avaldus põhjustas avalikkuses ka pretsedenditu diskussiooni selle üle, kas Eesti üldse sellise presidendi institutsiooni vajab. Sellele järgnenud mõnepäevase Wikileaksi skandaali tulemusena läks koguni 13% eestlaste silmis Ilvese maine halvemaks. Meenutan samas, et kirikuskandaal räsis Keskerakonna mainet vaid 3% võrra - ma arvan et see ongi rahva hinnang Ilvese poliitilisele soolole.
Oleme olnud koalitsioonides nii IRLi kui Reformierakonnaga ning sotsiaaldemokraatidega ja oleme ka edaspidi - ma siiski arvan, et Reformierakond ei saa nendel valimistel üle poole Riigikogu kohtadest.

- Kui palju on Keskerakonnal lõppevaks kampaaniaks tavapärasest vähem raha?

Ma võin teile päris kindlasti öelda, et Keskerakonna saadikukoha nö kampaaniamaksumus tuleb uues Riigikogus kõige madalam. Teised erakonnad on vaatamata kestvale massilisele tööpuudusele ja hinnatõusudele siiski võtnud sihiks veebi, televisiooni ja ajalehed reklaamiga endisel viisil üle ujutada. Ma arvan, et see pole neil valimistel väga kuluefektiivne - kriisist erksamate meeltega rahvas hammustab makstud ajupesu varasemast paremini läbi.

- Kuidas hindate süüdistusi, et Keskerakond kasutab Tallinna raha kampaania rahastamiseks?

Jah, ma olen kuulnud, et nii Gergijevi kontserti kui Poska etendust on peetud Keskerakonna valimiskampaania osaks. No kuulge, hulluks ei saa selliste süüdistustega ju ka ikka minna.

- Miks pole nende valimiste eel tekkinud ühtegi suurt teemat, mille üle kirglikult vaieldaks?

Rääkige valijatega, kuulake Keskerakonda ja sotsiaaldemokraate ja te saate aru, mis on nende valimiste peateemad - hinnatõus, tööpuudus ja väljaränne. Kellel on kõrvad, need kuulevad, kel on silmad, need näevad.

- Mis saab parteijuht Edgar Savisaarest, kui erakond teeb eelmistest valimistest kehvema tulemuse ning partei jääb isolatsiooni?

Erakonna esimehena teen ma kõik endast sõltuva, et me saaksime hea tulemuse ning tegusa valitsuse.

- Kui palju kardate keskerakondlaste ülejooksmist sotsidesse?

Keskerakonna büroo statistika kohaselt tuli 2010. aastal meile 24 inimest, kes varem on ankeedi järgi kuulunud sotsiaaldemokraatide hulka. Samal ajal lahkus Keskerakonnast 4 inimest, kes läksid sotsideks. Oleme maailmavaateliselt lähedased erakonnad ja inimesed ikka liiguvad. Muide nii nagu ka Reformierakonna ja IRLi vahel.

- Kes moodustavad järgmise valitsuse?

Valik ei ole teab kui suur – tundub, et riigikogusse valitakse mitte enam kui neli erakonda.