„Mõned meie poliitikud — sealhulgas ka Andrus Ansip — on nagu lapsed, kes mängivad tulega,” ütles Savisaar Keskerakonna pressiesindaja teatel.

„Nad ei anna enesele aru sellest, et tuli võib maja põlema panna. Aina kallatakse õli tulle, küsimata, kes selle kõige eest kord vastutama hakkab. Unustatakse ära, et poliitikutel peab olema vastutus mitte ainult heade, vaid ka halbade tegude eest.”

Edgar Savisaar märkis, et asi pole ainult Vene riigi ja rahvusvahelise üldsuse provotseerimises. “Iga vene perekond ka siin Eestis on II maailmasõjas kedagi kaotanud ja seal hukkunud inimestele püstitatud mälestussammas on nende jaoks püha asi,” märkis ta. „Me ei tohi unustada ka neid kümneid tuhandeid eestlasi, kes võitlesid rindel relv käes fašismi vastu.”

Panuse tegemine rahvustevahelisele integratsioonile, selgitas Keskerakonna esimees, on aidanud Eestil rahulikult elada ja areneda. „Miks me nüüd seda riiki lõhume, mida ise oleme püüdnud ehitada,” küsis Edgar Savisaar.

Ta tuletas meelde, et Tõnismäe mälestussambal on pühendus II maailmasõjas langenutele. See pühendus ei tekkinud sinna okupatsiooni ajal, vaid märksa hiljem. Selle pühendusega anti mälestussambale uus identiteet. Kas me jälle tahame ajalugu ümberkirjutada, küsis Keskerakonna esimees.

Savisaar tuletas meelde eestlaste matmispaiku ja mälestussambaid Venemaal ning avaldas muret nende tuleviku pärast, kui siinne vastasseis teravneb. “Selline vastasseis sobib ainult pistrikele nii siin kui sealpool piiri, aga mitte normaalsetele eestlastele ja venelastele, kes tahaksid omavahel rahus elada,” märkis ta.