Tallinn, kus paljud lapsevanemad töötavad ja kuhu võiks hommikul perega kõik koos – kes tööle, kes kooli, kes lasteaeda - sõita, ei võta aga teiste omavalitsuste elanikelt kooli astumise avaldusi enne jaanipäeva.

Alliku küla elanik Asko Kruusement sooviks sügisel saata oma 7-aastast poega Laagri kooli, kus õpivad juba naabripoiss ja -tüdruk, aga kohti on koolis vähem kui vallas tänavu 1. klassi minevaid lapsi, seepärast sai ta koolist äraütleva vastuse.

„Tegime avalduse Laagri kooli ja oleme saanud ka kirja, et meie poja elukohajärgne kool on hoopis Pääsküla gümnaasium,“ jutustas Kruusement Delfile. „Aga me pole väga õnnelikud selle üle, sest see ei ole kõige edumeelsem kool lähiümbruses.“

„Mingit kindlust ei ole. Justkui pole midagi valesti teinud,“ on isa nördinud. „Kui laps kodulähedasse kooli ei saa, siis tähendab see seda, et üks lapsevanem peab end töölt lahti võtma ning hakkama tegelema transpordi ja logistikaga.“

„Koolibuss käib tänava otsast, sellepärast me tahtsimegi Laagri kooli last panna,“ kõneles isa. Tema sõnul on veel võimalus kandideerida Saue gümnaasiumisse, aga sinna võetakse ka ainult siis, kui Saue linna lastest jääb kohti üle. „Helistasin ka haridusametisse ja küsisin, mida lapsevanem peaks ette võtma,“ avaldas ta.

Tallinna koolidesse kandideerida ei saa

Lähivaldade elanikud ei saanud teha ka elektroonilist avaldust Tallinna koolidesse. Avaldusi saab sinna esitada alles jaanipäeva paiku. Kruusement rääkis, et hea meelega valiks ta mõne Mustamäe kooli Tallinnas, mis on lähedal nii vanemate töökohale kui vanaemale. Pealegi käib laps Mustamäel lasteaias.

„Aga Mustamäele ei saa kandideerida, sest sissekirjutust ei ole ja kui kirjutada ennast viimasel hetkel Tallinnasse sisse, siis ei sa jällegi koolitoetust,“ kirjeldas isa olukorda, mis on tema sõnul kui nokk kinni, saba lahti. „Kui Sauelt välja kirjutada, siis ei saa jälle kodulähedastesse valla koolidesse kandideerida, mis oleks meie esimene eelistus.“

Nüüd tuleb tema sõnul oodata, kuni kõik pealinna lapsed valivad omale koolid ja siis peale jaanipäeva avaneb ka neil võimalus kandideerida Tallinna koolidesse. „Minu jaoks tundub müstiline, kas siis on üldse võimalik koolist kedagi tabada, sest õpetajad lähevad juba suvepuhkusele,“ arutles ta.

Kruusement on enda sõnul käinud kahes Mustamäe koolis lahtiste uste päevadel koolidega tutvumas. Ametlikkult ta avaldust esitada ei saanud, aga anti mõista, et ehkki planeeritud on avada kaks paralleeli, siis nõudluse korral on üks kool valmis ka kolmanda 1. klassi avama.

Ei saa aru valla poliitikast

„Meie seitsmeaastane laps on Sauel lasteiaia järjekorras olnud juba seitse aastat, aga ta pole ikka sinna saanud,“ rääkis Kruusement, kes enda sõnul ei saa aru vallavalitsuse poliitikast. „Kas nii jääbki, et lapsed ei saagi käia kodulähedases koolis ega lasteaias?“ küsis ta. „Igat pidi oled käsist ja jalust seotud, aga lõpuks jääd ikka lolliks.“

Ta leiab, et aus oleks inimestele välja öelda, kuidas asi on. „Siis ma ei kirjutaks ennast üldse valda sisse, targem on siis olla kas Saue linna või Tallinnasse sisse kirjutatud,“ lausus ta.