Juba mõnda aega käivad läbirääkimised Saue linna ja Saue, Kernu ja Nissi valla ühendamiseks üheks suureks omavalitsuseks. Saue linn on varem skeptiliselt suhtunud Saue valla mõtetesse leivad ühte kappi panna. Nüüd on olukord aga muutumas, sest Saue linnarahva meelitamiseks lubatakse rajada uue omavalitsuse keskus Sauele ja säilitada Saue gümnaasium.

Just gümnaasiumihariduse küsimus on Saue linnas väga terav, sest Saue valda Laagrisse on kavas rajada riigigümnaasium, mis hakkab pakkuma teravat konkurentsi Saue Gümnaasiumile. Riik kavatseb mõne aasta pärast gümnaasiumihariduse korraldamise oma kätte võtta, mis tähendab, et keskhariduse korraldamise eest omavalitsused enam raha ei saa ja Saue peaks oma eelarvest gümnaasiumi ülal pidama.

Linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Harry Pajundi kommenteeris, et ühinemislepingus on kirjas, et uus ühendomavalitsus hakkab ka Saue linna gümnaasiumi oma vahenditest ülal pidama.

Pajundi sõnul peaks temast saama uus linnapea. Vallavolikogu esimeheks jääb Valdis Toomast.

Toomast ütles, et veel mingi aeg tagasi oli linnapea Tõnu Urva liitumise poolt, aga oktoobris teatas, et on vastu. Kuna samal ajal hakkas Urva IRLi kritiseerima ja panema kahtluse alla juba varem kokku lepitud investeeringuid, siis hakkas IRL läbi rääkima Reformierakonnaga. Praegune koalitsioon on tema sõnul sisuliselt lõppenud.

Linnapeale umbusalduse avaldamisega Toomast kiirustada ei soovinud. Viimane uudis Urva kohta oli, et ta soovib hoopis isapuhkusele minna. Toomast pidas võimatuks, et Urva jääkski isapuhkusele mitmeks aastaks ja jätaks linnapea koha vabaks. Toomast leidis, et taolises olukorras peaks Urva ise volikogule tagasiastumisavalduse tegema.

"Isapalga saamine on üks asi, aga et ta läheb ära ja jätab koha tühjaks, siis seda ei saa ta teha," ütles Toomast.

Urval pole aga mingit kavatsust linnapea ametist loobuda. "Vastab tõele, et olen minemas lapsehoolduspuhkusele. Linnapea ametist tagasiastumiseks ei näe vajadust ega põhjust. Vastavalt hetkel kehtivale koalitsioonilepingule kuulub linnapea koht valimisliidule Kindlad Tegijad ning valimisliidu poolt oleks ka linnapea asendaja minu lapsehoolduspuhkuse ajaks," kommenteeris Urva.

Urva olevat Toomasti sõnul linnavolikogule teatanud, et tal on õigus jääda lapsega koju lapse kolmeaastaseks saamiseni 2018. aasta septembris. See on Toomasti sõnul mõeldamatu, sest kuigi Urval on töölepinguga töötava inimese õigus minna lapsepuhkusele, siis ei saa valitud ametikohal töötav linnapea eeldada, et ta ära oodatakse. Seda muuseas ka seetõttu, et järgmise aasta sügisel on kohalikud valimised, kus valitakse uus linnavolikogu.

Toomast oletas, et valimisliidu inimesed on omavalitsuste ühinemise vastu, sest suuremas ühendomavalitsuses poleks paljudel praegu väikese häältesaagiga linnavolikokku saanud saadikutel enam uude volikokku asja, sest neil pole laiemat toetuspinda ja koostööd nad ka väga teha ei suuda.

Urva teatas aga, et linnavolikogu esimehele Valdis Toomastile peaks kuuluma Eesti rekord alusetute umbusalduste algatamises ja poliitiliste oponentide kõrvaldamise katsetes.