“Linnapea või ministri puhul, peaministri või presidendi, mõne suurfirma juhi auto puhul, kasutatakse tihti sõna esindusauto, mis tähendab seda, et see auto ei ole lihtsalt transpordivahend, vaid see auto peab edastama ka selle organisatsiooni või selle ametiisiku kohta teatud sõnumit. Selles osas vist keegi ei vaidle,” rääkis Samost Raadio 2 saates “olukorrast riigis”. “Keegi ei taha, et Tallinna linnapea sõidaks näiteks Ford Sierraga. See sõnum, mida see edastaks, oleks see, et tegemist on mingisuguse erakordse populismi või siis omalaadse mõnitusviisiga.”

Samosti arvates peaks praegust avalikkuses käivaid jutte arvestades viitama autoostu sõnum säästlikkusele. “Peaks olema siis ühtaegu säästlikkusele viitav sõnum ja teisest küljest me keegi ei soovi, et Eesti riiki või Tallinna linna esindav isik sõidaks autoga, mis jätab mulje meist kui allakäinud vaestemajast. Tegelikult on autosid võimalik valida ka nii, et see sõnum, mis edastatakse rahuldaks ka ministri või linnapea turvalisuse eest vastutavaid inimesi.”

“Kui me seda hankedokumenti vaatame, siis tehniline kirjeldus on tehtud selle sama 3,5 liitrise diiselmootoriga E-klassi Mercedese ostmiseks,” selgitas ajakirjanik Tallinna linnapea autohanget. “Samas oleks võinud need hanketingimused teha nii, et selle tulemuseks oleks olnud Škoda Superb. On samuti suur, tõenäoliselt seal tagaistmel avaneva ruumi poolest on see suurem isegi kui Mercedes, ja ta on ka kõvasti odavam. Ja kindlasti ta edastab pisut teistsugust sõnumit.”

“Škoda ja Mercedese puhul on kasutamisväärtuselt suhteliselt võrdsete autodega, muidugi Škoda pole saja-aastase ajalooga luksusautode tootja, aga kui Škoda kvaliteeti ja muud mainet vaadata tänapäeval, siis see on piisavalt hea, et linnapea või mõni minister võiks sellega ka sõita. Mõned aastad tagasi meil oli üks minister, kes sõitis oma ametiaja Škoda Superbiga ja tundub, et sai igati hakkama ja ei jäänud pilkealuseks. See oli majandusminister Meelis Atonen,” jätkas Samost.

“See autojutt on sama, mida on räägitud riigikogu palkade puhul, et ega ta materiaalselt ja rahaliselt pole teab mis suur kulu, aga ta väljendab suhtumist ja väljendab hoiakuid,” nentis teine saatejuht Kalle Muuli.