"Kui nüüd vaadata seda väga uljast Eesti kaarti, kuhu on laialijagatud erinevaid riigiasutusi ja isegi riigiettevõtteid, siis mulle tundub, et konflikt valitsuse ja nende inimeste vahel, kes on ametnikud või mõne ettevõtte töötajad, kes kuidagi ei taha saada küüditatud Kuressaarde või Narva, aina kasvab," nentis saatejuht Hannes Rumm.

Samosti sõnul on sõna küüditamine väga laetud termin ja tema kasutaks seda siinkoahl hoopis muus tähenduses, vahendab ERRi uudisteportaal. "Viimased 20 aastat on Eesti riik küüditanud inimesi Valgast, Võrust, Narvast, Kohtla-Järvelt, Haapsalust, Kuressaarest ja Pärnust Tallinnasse. Inimesed, kes on omaarust omanud püsivat tööd kuskil Lõuna-Eestis või Lääne-Eestis, Ida-Virumaal mõnes riigiasutuses ja saavad ühel päeval teada, et kulude kokkuhoiu ja juhtimise efektiivistamise eesmärgil nende kontor selles väikelinnaas suletakse, põhilised funktsioonid lähevad üle healjuhul ühte neljast suurest keskusest, milleks Eestis on Jõhvi, Pärnu, Tartu ja Tallinn. Mis nende inimeste pered ja nende ootused oma tulevikule nende kodukohas on pidanud üle elama," nentis Samost.

Samosti sõnul saab nädala kestnud arutelust teha hämmastava tähelepaneku - millise halvakspanu ja kriitikaga suhtuvad Tallinnas elavatest riigiametnikest valdav osa sellesse, milline on elu väljaspool Tallinna ringteed.

"Siis tulebki inimestele ausalt öelda, kelle töökoht tahetakse Tallinnast välja kolida, et põhimõtteliselt me paneme teid samsugusesse olukorda, milles on need kümned tuhanded inimesed, kes sõidavad Soome vahet," märkis Rumm.

"Kui vaadata kolimise nimekirja, kus Eesti Loto taheti kolida Kuressaarde ja geniaalne lüke, kus haridusministeerium kolitakse Tartust Tallinnasse tagasi, siis mul on tunne, et kuskil on olnud üks või mitu kavalat inimest, kes "Jah, härra peaminister" vaimus on mõelnud, mida annaks teha, et kui see kava välja lekib, siis see näiks avalikkusele võimalikult sõge. Ja selleks tulebki sinna panna sisse - Eesti Loto Kuressaarde ja haridusministeeriumi kolimine Tallinnasse ja seda samas, kui haridusministeeriumi sihtasutused kolivad Tallinnast Tartusse," märkis Samost.

Rummi sõnul panid plaani kokku Urmas Reinsalu IRL-ist, Mihhail Korb Keskerakonnast ja Ivari Padar SDE-st, nautides töörahu ja vaikust.