Kaevamistöid juhtiva arheoloogiadoktori Jüri Peetsi sõnul on otsingute lagi nüüdseks saavutatud, kuna kogu laeva kontuure võib neetide järgi näha, kirjutab ajaleht Saarte Hääl.

"Osa kontuurist tuli välja juba teisipäeval, jõudsime tasandile, kus laeva neediread on säilinud," sõnas Peets.

Seejärjel puhastasid arheoloogiahuvilised laeva lõpuotsasid, võtsid hoiule puitneedid ja muud väärtuslikud leiud. Nüüdseks puhastatakse luustikke ning laevakontuure. "Nüüd on siis näha laeva esi- ja taguosa, lahti on kaevatud ka keskosa. Laeva pikkuseks on umbes 17 meetrit," võttis arheoloogiadoktor asja lühidalt kokku.

Üheks muljetavaldavamaks leiuks peab Peets uhket kullatud pronksist mõõgatupe pealdist, mis on täpne vaste vürstide auastmele viitavale ajalooraamatus leidunud mõõgatupe pealdisele. "Võib öelda, et siin on väga kõrgest soost ülikud," täpsustas Jüri Peets.

Mis saab Salmel edasi? Järgnevalt on plaanis välja kaevata kõik luustikud, mis arheoloogiadoktori sõnul on väga aeganõudev töö, ning seejärel kindlaks teha muistse sõjalaeva täpne liik, kuna laevakonstruktsioon ei välista võimalust, et tegu võib olla purjelaevaga. "Eks aeg näitab, millega tegu," sõnas Peets.

Kahe nädala jooksul kaevati välja laeva teine ots, tehti lahti eelmisel suvel leitud ots, lõigati lahti laeva keskosa katnud asfalttee. Veel on noored arheoloogid põiganud läbi Torgu vallast Iide külast, otsimaks rauasulatusahjusid, olnud tunnistajateks hiigelpärna leiule ning arheoloogiadoktor Jüri Peets käis koos Saarte Hääle toimetusega uudistamas Sõrve mererannast leitud Teisest maailmasõjast pärit kahurit.