32-aastase Maksim Gruzdevi taust jääb tavainimesele varjatuks. Tal ei ole üheski suuremas suhtlusvõrgustikus kontot ja talle ei kuulu ei kinnisvara ega ka ühtegi firmat. Teada on vaid, et tal on keskharidus ning et ta on Eesti kodanik. Enne tänast teadet, et Gruzdev on süüdi mõistetud Eesti riigi vastases kuriteos, on temast maha jäänud vaid üks jälg.

Nimelt on teda korra süüdi mõistetud salasuitsude smugeldamises. Gruzdev jäi vahele 2011. aasta augusti alguses. Gruzdev oli oma vana Audi 100 pagasnikus asuvasse bassikõlarisse peitnud 170 More suitsupakki ja üritas niimoodi Venemaalt Eestisse sõita. Piirivalvurid said salakaubale jaole ja Maksim Gruzdev sai karistuseks 320 eurot trahvi.

Läinud nädala lõpus mõistis kohus Gruzdevi süüdi salajases suhtes Venemaa eriteenistusega, mis oli suunatud Eesti julgeolekuasutuste tegevuse kahjustamisele. Süüdistuse järgi värbas Venemaa eriteenistus Gruzdevi 2013. aasta teisel poolaastal Venemaa territooriumil Pihkva oblastis. Gruzdev edastas alates sellest ajast kuni tema kinnipidamiseni läinud aasta oktoobris Venemaa eriteenistusele infot muuhulgas ka kaitsepolitseiameti töötajate tegevusest ning osales Venemaa eriteenistuse agentuur-operatiivtöös. Kohus mõistis Gruzdevile karistuseks neli aastat vangistust.