Lisaks raamatutele võeti Eesti kodanikelt ära hulk natsisümboolikaga esemeid. Delfi andmetel viibis seltskonnas, kelle käest raamatud konfiskeeriti, ka riigivastases tegevuses kahtlustatav Risto Teinonen.

Saksa politsei kinnitusel konfiskeeriti raamatud selleks, et nende sisuga tutvuda ja selgitada välja, kas raamat mitte natsipropagandat ei sisalda.

Sachseni liidumaa prokuratuuri pressiesindaja Heike Teitge kinnitusel ei sisalda Mart Laari raamat natsipropagandat ning Laari seost natsisimiga ei uurita, ütles Delfile Riigikogu aseesimehe nõunik Aarne Veedla.

Veedla sõnul on Risto Teinonen tuntud nats ja provokaator, kes ilmselt korraldas järjekordset provokatsiooni. “Minu hinnangul oli Laari raamatu kaasa võtmine katseks seostada Laari natsismiga, see oli puhas provokatsioon,” sõnas Veedla.

Eesti kaitsepolitseile Mart Laari raamat „Eesti leegion sõnas ja pildis” huvi ei paku. „Meie jaoks on see ajalooraamat,” ütles Delfile kapo komissar Olari Valtin.

Risto Teinonen, kellelt raamatud konfiskeeritud, on sattunud Eestis natsilembuse tõttu ka kaitsepolitsei huviorbiiti — meest kahtlustatakse poolsõjalise natsirühmituse loomises.

type= type=