Delegatsiooni kuuluva Eesti saadiku Katrin Saksa sõnul on Euroopa Parlamendi suuruselt teise fraktsiooni delegatsiooni visiit poliitiliselt oluline märguanne ning seal arutatu omab Euroopa Liidu ja Venemaa vahelistele suhetele suurt mõju.

Katrin Saksa hinnangul on hetkel keerulised mitte ainult Eesti-Venemaa suhted, vaid Euroopa Liidu ja Venemaa vahelised suhted tervikuna. “Praegu on Eesti poliitikule Euroopa Liidu delegatsiooni koosseisus olles tõenäoliselt ainus võimalus kohtuda nii kõrgel tasemel Venemaa poliitikutega. Gruusia sündmused on tõstatanud Euroopa Liidu ja Venemaa suhted üheks olulisemaks teemaks Euroopa Parlamendi käesoleval tööaastal,” kinnitas Saks. Saadik rõhutas, et rääkimine Venemaaga on mõistlikum, kui suhete täielik katkestamine. “Venemaa strateegilises käitumises ei muutu midagi, kui ei toimuks selliseid kohtumisi, pigem määratleb Moskva end veelgi suuremasse poliitilisse isolatsiooni. Nii Venemaa kui ka Euroopa Liidu jaoks on oluline jätkata ajakohastel teemadel suhtlemist ning selles valguses on need visiidid olulised ka Eestile,” lisas Saks.

Seitsmeliikmelise delegatsiooni juhiks on Euroopa Parlamendi Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni juht Martin Schulz, kelle sõnul on eelseisev visiit oluliseks jätkuks eelmisel aastal toimunud kohtumisele. “On mitmeid ülemaailmselt kiireloomulisi poliitilisi teemasid, mida tuleb arutada,” kinnitas Schulz, kes kohtub ühtlasi delegatsiooni nimel Vladimir Putiniga.

Kolmepäevase kohtumise käigus puudutatakse rahvusvaheliste konfliktide küsimusi, arutletakse majanduslanguse ning energiasõltuvuse probleemide üle, samuti on teemana päevakavas Euroopa Liidu ja Venemaa vahelised kaubandussuhted ning strateegiline partnerlus.

Delegatsioon arutab nimetatud teemasid Venemaa juhtivpoliitikutega, kelle hulka kuuluvad näiteks Vene parlamendi Ülemkoja spiiker Sergei Mironov, Venemaa tööstus- ja energeetikaministri asetäitja Anatoli Janovski, “Õiglase Venemaa” fraktsiooni juht Venemaa Riigiduumas Nikolai Levitev, Riigiduuma asespiiker Aleksander Babakov, asevälisminister Aleksander Gruško jt.

Lisainfo: Katrin Saks Euroopa Parlamendi liige katrin.saks@europarl.europa.eu