Tallinnas Rävala puiestee ääres asuva Sakala keskuse lammutamistööd algavad küll reedel, kuid neljapäeva õhtupoolikuks oli kunagisel kultuuritemplil juba traadist tara ümber. Reedel kell 9 toimub samas rahvakogunemine.

Sakala keskuse ees toimub reede hommikul rahvakogunemine, kuid mitte miiting, sest meeleavalduse loa taotlemiseks pole initsiatiivgrupil aega, vahendas arhitektuurimuuseumi juhataja Karin Hallas-Murula Postimehele.

Murula sõnul on rahvakogunemise taga rahvaühendused Paeliit ja MTÜ Hooliv Jätkusuutlik Tallinn.

Lammutustöödega on kiire, sest keskuse arendaja AS Uus Sakala ei näe enam põhjust töödega viivitamiseks.

Lammutustööde alustamist kinnitas keskuse omaniku AS Uus Sakala juhatuse esimees Ilmar Kompus, öeldes, et Sakala keskuse küsimust on tänaseks arutatud juba kaks ja pool aastat ning kõik instantsid, kes oleks pidanud sellest teadlikud olema, on olnud olukorraga kursis.

Eesti Arhitektide Liit esitas neljapäeva pärastlõunal Tallinna halduskohtule kaebuse Sakala keskuse lammutusloa õigusvastasuse tuvastamiseks ja selle tühistamiseks. Samuti taotleb liit kohest esialgset õiguskaitset, et peatada luba vaidluse ajaks.

Reede lõunaks kutsus kultuuriminister Raivo Palmaru kokku lammutamisest häiritud ühiskondlikud ühendused. Samas tunnistas ta TV3 “Seitsmestele uudistele”, et töid peatada on võimatu.

“Ma ei saa midagi teha, sest 31. detsembrist 2003 on Sakala hoonestusõigus lepinguga antud AS-le Uus Sakala. See on teise omaniku valduses,” ütles Palmaru.

“Need otsused ei ole mitte ükski minu otsused. Meed on linna otsused, need on kodanike otsused. Kõik kulgeb 11. juulil 2003 sõlmitud lepingu alusel. Ma ise ei ole selliste lahenduste pooldaja.”