IRL-i liikmest haridus- ja teadusminister Tõnus Lukase sõnul ootavad valitsuskoalitsiooni ees tulised vaidlused homme avaldatava eelarveprognoosi valguses. "Tõenäoliselt tuleb meil säästueelarve peale minna," tunnistas sel nädalal valitsusjuhi ülesandeid täitev Lukas ETV saates "Foorum", vahendab EPL Online.

Lukas märkis, et tema hallatav ministeerium ootab nüüd rahandusministeeriumilt selgeid vastuseid kärbete vajalikkuse kohta teaduse- ja hariduse osas.

Reformierakonna peasekretäri Kristen Michali sõnul tuleb valitsusel teha selge otsus riigieelarve tasakaalus hoidmiseks. "Kui ikka raha pole, siis tuleb kokku hoida," tõdes Michal.

Tema sõnul ei kavatse koalitsioon rahandusminister Ivari Padarit "tanki" panna. "Ei osanud keegi riigieelarve koostamise ajal täpselt ennustada, mis maailmamajanduses toimuma hakkab," märkis ta.

SDE-sse kuuluva rahandusministri Ivari Padari sõnul on osa alalaekumiste katteks nn puhver, kuid see pole piisav ja tuleb vaadata veel neid kohti, kus kulusid saab kokku hoida. "Usun, et see ei puuduta ei pensionäre ega ka raviga kindlustamist," ütles ta "Aktuaalsele kaamerale".

Michali sõnul ei tähenda negatiivne lisaeelarve üksnes valitsuse vajadust kokku hoida - sama kehtib ka näiteks kohalike omavalitsuste kohta.

Keskerakonna ühe juhtfiguuri Ain Seppiku sõnul heidab opositsioon valitsusele eelkõige seda ette, et see vaatas külma rahuga pealt majanduse jahtumist.

Endise rahandusministri Aivar Sõerdi esialgsel hinnangul tuleb selleks, et riigi tulud ja kulud tänavu aasta arvestuses tasakaalu saada, koostada negatiivne lisaeelarve mahus 5-6 miljardit krooni. "Tulude alalaekumine on tuntavalt suurem kui nn puhver," sõnas Sõerd täna aripaev.ee-le.

Peaminister Andrus Ansip tunnistas riigieelarvet ootavat kärpimist Päevalehele esmakordselt eelmisel neljapäeval. Kohe pärast seda on ministrid asunud kaitsma oma ministeeriumide kulutusi.

Kõige suurem probleem paistab valitsusel olevat käibemaksu laekumisega - selle aasta esimeses kvartalis laekus seda 4,7 miljardit krooni, kogu aasta loodetavast käibemaksu laekumisest teeb see vaid 18 protsenti.

Ain Seppik tõstatas tänases "Foorumis" ka koalitsiooni tegevuse küsimuse tervikuna. "See on nii hall valitsus, et pole öelda ei head ega halba. Valitsuse kõige suurem nõrkus on aga see, et peaminister ei saa ikka veel jalgu maha, kuna arvab, et tal on jätkuvalt 22,5 tuhat häält," ütles Seppik.

"Lisaks on valitsus ministreid, kelle käest ei julge riigikogu infotunnis midagi küsidagi, kuna vastuste lindistus läheb rahva ette. Sama käib nende optimismist pakatavate avalduste kohta, et meil pole mingit põhjust muretsemiseks või lisaeelarve tegemiseks," lisas Seppik.

IRL-i liikmest haridus- ja teadusminister Tõnus Lukas vastas Seppikule, et kui valitsus on hall, siis on seega ka opositsioon hall.