Mitmeid nõuandeid on üsna lihtne järgida, kui unustada tsivilisatsiooniga kaasnev ja inimesele omane mugavus, kirjutab Virumaa Teataja.

Kunda elanik Vaike Hang ei kasuta näiteks talvel üldse külmkappi. “Selleks et hoida toiduaineid sahvris, keldris või palkonil, on mul kaanega emailnõu,” ütles ta. Lugedes või muud peenemat tööd tehes kasutab ta 60W-st laua- või seinalampi. Õhtu eel videvikku pidades põleb toas vana Toomase 25W-ne lamp või kuulab naine raadiot pimedas toas.

Kõik elektrikulu nõudvad tööd ja toimingud püüab ta ära teha elektrihinna soodusajal. “Riided on mul muretsetud peamiselt mittekortsuvad ja eks ma hoia neid ka riidepuul.

Anonüümsust soovinud säästlik virulane lisab: “Kui eluruumides termomeetri nooleke liiga madalale vajub, näiteks alla +12 kraadi, on soovitav ööseks suusamüts üle kõrvade tõmmata, lambavillased sokid varvaste otsa sikutada ja kaks vatitekki peale võtta. Ja ei maksa midagi akna all konutava neetud raharöövli — elektriradiaatori — poole õhata!”

Irja Haikonen Rakkest annab soovitab veeboileri välja lülitada. “Hommikul tund aega hoian boileri sees, et vesi soe oleks. Laupäeval vannipäeval, kui vaja ka pesu pesta, hoian boileri sees kolm-neli tundi. Käin siis vannis ära ja pesen pesu,” kirjeldab ta. Kohvi paneb ta aga hommikul termosesse, siis ei tule päeval seda keeta.

Märgusõna “Säästlik virulane” all esinenu soovitab aga raadiot ja telerit hoopis eirata. “Teie silmad, kõrvad ja närvid puhkavad nagu männimetsas mere ääres ja õige pea märkavad lähedased ja tuttavad, et teie IQ on kerkinud enneolematule kõrgusele,” lisab ta. “Tunnete end ka ise suurepärases vormis ja puhanuna, sest suur osa hämarast ajast kulub magades. Ka Hiina rahvameditsiin tunnistab, et rohke magamine ja vürtsitatud liha söömine on sügis-talvisel ajal tervist säästvad ettevõtmised.”