“Igatahes üks väga tähelepanuväärne leid üha globaliseeruvast ja väga seotud maailmast, kus isendid reisivad inimese kaasabil,” ütles leidu uurinud keskkonnaameti looduskaitsebioloog Tõnu Talvi Oma Saarele.

Tema sõnul on põrnikast juhukülaline pärit mõnest Aasia riigist, kust ta eksootiliste taimede toitemullas vastsena Eestisse rändas ning pärast moondumist avastati.

Looduskaitsebioloog rääkis, et mardika määramine nõudis tõsist tööd, kus abiks olid kolleegid Austraaliast, Briti Loodusmuuseumist ja Milano Loodusmuuseumist.

Praeguseks võib öelda, et leiu näol on tegemist isendiga, kel nimeks Odontolabis cuvera ssp sinensis (ingl k Asian stag beetle), Eestis võiks teda kutsuda hiina põderpõrnikaks.

“See nimi on praegusel hetkel minu looming, ma ei ole selle perekonna nime kuskilt emakeelsest kirjandusest leidnud,” rääkis Talvi.

Meie kliimas ei ole see liik kindlasti võimeline elama, seetõttu ei saa teda nimetada ka võõrliigiks, vaid siia juhuslikult inimese abiga tahtmatult sattunud eksoodiks, selgitas Talvi.